ßßß
1 ½ szklanki przesianej mąki tortowej2jajka1 szklanka mleka1/3 szklanki gazowanej wody mineralnejSzczypta soli2 łyżki stopionego masłaWszystkie składniki należy dobrze wymieszać, najlepiej w robocie kuchennym i odstawić na 30 minut.Na lekko usmażone naleśniki nałożyć farsz, zwinąć i obsmażyć .Przepis na kapustę :1 kg. kapusta kiszona10 dkg. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek)2 duże cebule2 jabłka10 suszonych śliwek bez pestek (opcja)Kminek, garść majeranku,1 łyżeczka Vegety,świeżo zmielony pieprz.Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia.Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą z grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić wodą do poziomu kapusty. Część się wygotuje. Kapusta nie powinna być zbyt sucha. Grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty.
Cebulę pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju. Dodać cząstki obranych ze skórki jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać garść roztartego w dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich aromatu. Cebulę z jabłkami dodać do gotującej się kapusty. Dodać śliwki suszone, kminek i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu.Dodanie jabłek do kapusty bardzo podnosi jej smak.Jeżeli naleśniki panierujemy ( mąka, jajko, bułka tarta) i usmażymy na głębokim tłuszczu – będziemy mieli krokiety.Do naleśników z kapustą proponuje odrobinę czerwonego sosu pesto, do krokietów barszcz.