Wykonanie
Przepis na ciasto naleśnikowe
1 ½ szklanki przesianej
mąki tortowej2jajka1 szklanka
mleka1/3 szklanki gazowanej
wody mineralnejSzczypta
soli2 łyżki stopionego
masłaWszystkie składniki należy dobrze wymieszać, najlepiej w robocie kuchennym i odstawić na 30 minut.Na lekko usmażone naleśniki nałożyć farsz, zwinąć i obsmażyć .Przepis na
kapustę :1 kg.
kapusta kiszona10 dkg.
grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek)2 duże
cebule2
jabłka10 suszonych
śliwek bez pestek (opcja)
Kminek, garść
majeranku,1 łyżeczka
Vegety,świeżo zmielony
pieprz.
Grzyby suszone zalać zimną
wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia.
Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do garnka, zalać
wodą z
grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić
wodą do poziomu
kapusty. Część się wygotuje.
Kapusta nie powinna być zbyt sucha.
Grzyby pokroić w paski i dodać do
kapusty.
Cebulę pokroić w pół plasterki i przesmażyć na
oleju. Dodać cząstki obranych ze skórki
jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać garść roztartego w dłoniach
majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi
ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich aromatu.
Cebulę z
jabłkami dodać do gotującej się
kapusty. Dodać
śliwki suszone,
kminek i pozostałe
przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu.Dodanie
jabłek do
kapusty bardzo podnosi jej smak.Jeżeli naleśniki panierujemy (
mąka,
jajko,
bułka tarta) i usmażymy na głębokim tłuszczu – będziemy
mieli krokiety.Do naleśników z
kapustą proponuje odrobinę czerwonego
sosu pesto, do krokietów barszcz.