Taka wersja bigosu koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole i trudno sobie wyobrazić kolację bez tej potrawy, abigos z grzybami smakuje mi zdecydowanie lepiej niż bigos z mięsem.2 kg kiszonej kapustysuszone grzyby2 cebule1 łyżeczka miodukilka suszonych śliwekkminek, majeranek, kilka ziaren jałowca, sól, pieprzGrzyby wyłożyć do miseczki i zalać wodą. Odstawić na kilka godzin. W międzyczasie zmienić wodę- wodę z ostatniego płukania zostawić. Gdy grzyby zmiękną pokroić je w kostkę.Cebulę pokroić w kostkę i razem z grzybami podsmażyć na oleju.Kapustę włożyć do dużego garnka podlać wywarem w którym moczyły się grzyby i dusić na małym ogniu.Dodać pokrojone śliwki, grzyby, cebulę oraz przyprawy. W trakcie dodać jeszcze łyżeczkę miodu.Całość gotować na małym ogniu ok. 3 godziny co jakiś czas mieszając.Gotowy bigos może postać kilka dni - za każdym razem powinien być podgrzewany tak aby się zagotował.