ßßß Cookit - przepis na Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

nazwa

Wykonanie

Taka wersja bigosu koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole i trudno sobie wyobrazić kolację bez tej potrawy, a
bigos z grzybami smakuje mi zdecydowanie lepiej niż bigos z mięsem.
2 kg kiszonej kapusty
suszone grzyby
2 cebule
1 łyżeczka miodu
kilka suszonych śliwek
kminek, majeranek, kilka ziaren jałowca, sól, pieprz
Grzyby wyłożyć do miseczki i zalać wodą. Odstawić na kilka godzin. W międzyczasie zmienić wodę- wodę z ostatniego płukania zostawić. Gdy grzyby zmiękną pokroić je w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i razem z grzybami podsmażyć na oleju.
Kapustę włożyć do dużego garnka podlać wywarem w którym moczyły się grzyby i dusić na małym ogniu.
Dodać pokrojone śliwki, grzyby, cebulę oraz przyprawy. W trakcie dodać jeszcze łyżeczkę miodu.
Całość gotować na małym ogniu ok. 3 godziny co jakiś czas mieszając.
Gotowy bigos może postać kilka dni - za każdym razem powinien być podgrzewany tak aby się zagotował.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/12/bigos-wigilijny.html