ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta z grzybami.

Wigilijna kapusta z grzybami.

nazwa

Wykonanie

1 kg. kapusta kiszona
10 dkg. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek)
2 duże cebule
2 jabłka
10 suszonych śliwek bez pestek
Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo zmielony pieprz.
Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia.
Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą z grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić wodą do poziomu kapusty. Część się wygotuje. Kapusta nie powinna być zbyt sucha. Grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty.
Cebulę pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju. Dodać cząstki obranych ze skórki jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać garść roztartego w dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich aromatu. Cebulę z jabłkami dodać do gotującej się kapusty. Dodać śliwki suszone, kminek i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu. Dodanie jabłek do kapusty bardzo podnosi jej smak.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2010/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html