Wykonanie
Miałam zrobić na święta, ale niestety zachorowałam i z
planów nici. Ale miałam wszystkie składniki, więc bigos zrobiłam na inne święto, jak kto woli -
Trzech Króli, Wigilię prawosławnego Bożego Narodzenia lub po prostu wolny od pracy 6 stycznia.1 kg
kapusty kiszonej2 garście
suszonych grzybów (
borowików)1 garść suszonych
sliwek2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego
kminkupieprz i
sól do smaku1 mała
cebula2 łyżki
oliwy z oliwekTak jak prawdziwy bigos - najlepiej zacząć robić dzień wcześniej :-)Najpierw
grzyby - płuczę i zalewam wrzątkiem, moczę. Po minimum kilku godzinach gotuję na minimalnym ogniu w wodzie w której się moczyły. W razie potrzeby - dolewam
wody. Pod koniec gotowania dodaję też
śliwki na 5-10 minut.
Kapustę płuczę i szatkuję. Dolewam
wodę, dodaję ziele i liście, i gotuję pod przykryciem. Gdy już jest miękka, a
grzyby już się podgotowały - dodaję
wodę z
grzybów i poszatkowane drobno
grzyby i
śliwki. To wszystko jeszcze razem duszę na małym ogniu, przyprawiam do smaku.
Cebulę podsmażam na
oliwie i dodaję do
kapusty. Razem duszę jeszcze.I gotowe!
Pyszny!