Wykonanie
Uwielbiam krokiety. Jak za tymi z
mięsem nie przepadam, tak z
kapustą i
grzybami mogłabym jeść na każdy posiłek dnia :) Zawsze podaję je z letnim barszczem.W składnikach podany jest
kminek, wiem, że większość z Was go nie lubi, ale niestety jest on konieczny, aby
kapusta stała się mniej ciężkostrawna. Na szczęście istnieje sposób, aby zniwelować jego smak.Składniki:Naleśniki:1 szklanka
mąki2
jajka1/2 szklanki
mleka2 łyżki
olejuszczypta
soli i
pieprzuFarsz:400 g
kiszonej kapusty250 g
pieczarek1/4 szklanki
suszonych grzybów (zalanych wrzątkiem do 1/2 wys. szklanki)2 duże
cebulesól,
pieprz,
wegeta,
majeranek1/3 łyżeczki
kminku (
kminek trzeba bardzo drobno posiekać!!!)1.
Jajka,
mleko,
mąkę,
olej,
sól i
pieprz miksujemy dokładnie na jednolitą konsystencję, którą przecedzamy przez sitko. Masę odstawiamy na ok 20 min. W tym czasie robimy farsz.2.
Kiszoną kapustę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok 10 minut.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.3. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek i wrzucamy do niej
cebulę. Gdy się lekko zeszkli doprawiamy ją
wegetą,
majerankiem i dorzucamy do niej
pieczarki. Całość podsmażamy ok 8 minut (nie dusimy!).
Pieczarki muszą się zarumienić, a nie udusić.4.
Kiszoną kapustę dokładnie przecedzamy i wyciskamy z nadmiaru
wody, dodajemy do niej
cebulę z
pieczarkami,
suszone grzyby razem z
wodą i
kminek. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
5. Gdy farsz już jest gotowy, smażymy naleśniki, które następnie nadziewamy
kapustą z
grzybami. Naleśniki zwijamy na krokiety, panierujemy w
mące,
jajku i
bułce tartej. Smażymy na
oleju z każdej ze stron.
Ważne!
Olej po smażeniu KAŻDEJ PORCJI trzeba przecedzić przez sitko, ponieważ
bułka, która się kruszy bardzo szybko się spala i przypala kolejne krokiety.