Wykonanie
Te fantastyczne pierogi goszczą na naszych stołach w dzień wigilii. Ja jednak robię je częściej niż raz do roku, ponieważ wszyscy wręcz je uwielbiają.


Ciasto:75 dag
mąki1,5 szklanki dobrze ciepłego
mleka1 małe
jajkosólWykonanie:Z podanych składników zarabiamy elastyczne ciasto.Farsz:1 kg
kapusty kiszonej10 dag
suszonych grzybów2
cebulesólpieprzmasłoolejWykonanie:
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości.
Grzyby moczymy 10 minut, a następnie gotujemy.
Cebulę szklimy na
oleju z dodatkiem
masła. Ugotowaną
kapustę odciskamy i razem z
grzybami przepuszczamy przez maszynkę. Łączymy z usmażoną
cebulą, doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem. Ciasto wałkujemy na odpowiednią grubość, nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi, a następnie wrzucamy do gotującej
wody z dodatkiem
oleju na 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przelewamy zimną
wodą. U mnie polane
masłem i smażoną
cebulkąSmacznego!