ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa z pesto i makaronem

Zupa jarzynowa z pesto i makaronem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 łyżka oliwy
1/2 ząbka czosnku
1/2 cebuli
1/2 łodygi selera naciowego
1/2 młodej marchewki
80 g młodych ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego
1 duży dojrzały pomidor
100 g świeżego bobu
1/2 pęczka bazylii
100 g cukinii
100 g fasolki szparagowej
25 g drobnego makaronu, np. spaghetti lub fettuccine
oliwa extra vergine
Pistou (pesto):
1/2 pęczka bazylii
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka orzeszków pinii
25 ml oliwy extra vergine
25 g tartego parmezanu
Przygotowanie
W garnku na średnim ogniu na łyżce oliwy zeszklić posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojonego na kawałeczki selera, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę i smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, bulion i pomidora (obranego, pokrojonego w kosteczkę, bez pestek), doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Bób naciąć ostrym nożem i obrać ze skórki, dodać do zupy. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 - 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pod koniec dodać całe łodyżki bazylii z połowy pęczka.
Przygotować sos pistou (czyli pesto). Blenderem zmiksować na gładki sos liście bazylii z połowy pęczka razem czosnkiem, orzeszkami pinii i solą. Dolać oliwę i ponownie zmiksować, wymieszać z parmezanem.
Do zupy dodać pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową oraz pokrojoną na plasterki cukinię. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, przez około 8 - 10 minut, pod koniec dodając makaron. Doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Wyjąć bazylię, wlać zupę do talerzy, do każdego dodać po łyżce sosu pistou, ewentualnie skropić oliwą z oliwek.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_jarzynowa_pistou/przepis.html