Wykonanie
Z wielkim upodobaniem kolekcjonuję i testuję kolejne przepisy na tą pyszną włoską zupę. Tym razem wiosenna wersja ze
szparagami i
bobem. Na
bób co prawda trochę za wcześnie, ale spokojnie możesz użyć mrożonego. W końcu kiedy doczekamy się świeżego
bobu, po szparagach pozostanie tylko wspomnienie. Mimo mnogości składników zupa jest lekka i świeża. Pyszne pesto bez orzeszków dodaje jej wyrazistości.
Składniki
OliwaCebula2 ząbki
czosnku2
łodygi selera naciowego250g
młodych ziemniaków2l
bulionu warzywnego150g
zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)Pęczek
zielonych szparagów400g
bobu (może być mrożony)400g
zielonego groszku (może być mrożony)3 zielone
cukinie150g drobnego
makaronuNa pesto2 ząbki
czosnkuPęczek
bazylii50g
parmezanu100ml
oliwyPrzygotowanieJeśli używasz mrożonego
bobu, musisz go wcześniej rozmrozić i wyłuskać. Nie mrożony
bób rzecz jasna również wymaga łuskania.Posiekaj
cebulę i
seler naciowy. Obrane
ziemniaki i
cukinię pokrój w kostkę.W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki
oliwy. Wrzuć
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
seler i
ziemniaki. Duś przez 10 minut na małym ogniu.Wlej
bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut.Dodaj
fasolkę,
szparagi,
bób,
groszek i
cukinię. Ponownie zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.W
między czasie możesz dorzucić do zupy
makaron – jakieś 6-8 minut przed końcem (najlepiej jednak na czas wskazany na opakowaniu
makaronu). Jeśli nie zamierzasz zjeść całego gara zupy za jednym razem, pamiętaj, że kolejnego dnia przy podgrzewaniu
makaron napęcznieje. Nie jest to dla mnie jakaś totalna katastrofa, prawdę mówiąc, zupełnie mi to nie przeszkadza. Jeśli jednak wolisz tego uniknąć – ugotuj
makaron osobno i dodaj do zupy przed podaniem.Przygotuj pesto –
parmezan zetrzyj na drobnej tarce, a następnie utrzyj wszystkie składniki przy pomocy blendera, albo w moździerzu.Gorące minestrone podawaj z pesto.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Lato w kuchni przez okrągły rok. N.Lawson.
Zobacz także:Prowansalska zupa z
sosem pistouWiosenne minestrone z
botwinkąMinestrone z pieczonych warzyw