ßßß Cookit - przepis na Minestrone ze szparagami i bobem

Minestrone ze szparagami i bobem

nazwa

Wykonanie

Z wielkim upodobaniem kolekcjonuję i testuję kolejne przepisy na tą pyszną włoską zupę. Tym razem wiosenna wersja ze szparagami i bobem. Na bób co prawda trochę za wcześnie, ale spokojnie możesz użyć mrożonego. W końcu kiedy doczekamy się świeżego bobu, po szparagach pozostanie tylko wspomnienie. Mimo mnogości składników zupa jest lekka i świeża. Pyszne pesto bez orzeszków dodaje jej wyrazistości.
Składniki
Oliwa
Cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
250g młodych ziemniaków
2l bulionu warzywnego
150g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
Pęczek zielonych szparagów
400g bobu (może być mrożony)
400g zielonego groszku (może być mrożony)
3 zielone cukinie
150g drobnego makaronu
Na pesto
2 ząbki czosnku
Pęczek bazylii
50g parmezanu
100ml oliwy
Przygotowanie
Jeśli używasz mrożonego bobu, musisz go wcześniej rozmrozić i wyłuskać. Nie mrożony bób rzecz jasna również wymaga łuskania.
Posiekaj cebulę i seler naciowy. Obrane ziemniaki i cukinię pokrój w kostkę.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, seler i ziemniaki. Duś przez 10 minut na małym ogniu.
Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Dodaj fasolkę, szparagi, bób, groszek i cukinię. Ponownie zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
W między czasie możesz dorzucić do zupy makaron – jakieś 6-8 minut przed końcem (najlepiej jednak na czas wskazany na opakowaniu makaronu). Jeśli nie zamierzasz zjeść całego gara zupy za jednym razem, pamiętaj, że kolejnego dnia przy podgrzewaniu makaron napęcznieje. Nie jest to dla mnie jakaś totalna katastrofa, prawdę mówiąc, zupełnie mi to nie przeszkadza. Jeśli jednak wolisz tego uniknąć – ugotuj makaron osobno i dodaj do zupy przed podaniem.
Przygotuj pesto – parmezan zetrzyj na drobnej tarce, a następnie utrzyj wszystkie składniki przy pomocy blendera, albo w moździerzu.
Gorące minestrone podawaj z pesto.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Lato w kuchni przez okrągły rok. N.Lawson.
Zobacz także:
Prowansalska zupa z sosem pistou
Wiosenne minestrone z botwinką
Minestrone z pieczonych warzyw
Źródło:http://mammadeli.com/2014/05/04/minestrone-ze-szparagami-i-bobem