ßßß
W tym tygodniu znów naszła mnie ochota na minestrone, poza tym moi domownicy ją uwielbiają. Tak jak już wcześniej pisałam wariacji na temat minestrone jest nieskończenie wiele. Ja wczoraj postanowiłam zrobić minestrone z dodatkiem białej kapusty i białej fasoli. Zupa jak przystało na minestrone jest sycąca i bardzo aromatyczna.Składniki:kilka listków bazylii i rozmarynu1 cebula3 ząbki czosnku4 obrane pomidory1 puszka pomidorów z puszki2 łyżki oliwy z oliwek120 ml czerwonego wina1,7 litra bulionu warzywnego1 puszka białej fasoli2 łyżki koncentratu pomidorowego2 marchewki2 ziemniaki2 łodygi selera½ główki małej białej kapusty50 g makaronuskórka z parmezanusól, pieprzWykonanie:Rozmaryn i bazylię posiekać. Cebulę, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 3 minuty. Dodać obrane pomidory i posiekana zioła. Smażyć całość jeszcze przez 2 minuty, wlać wino i dusić jeszcze chwilę. Następnie przełożyć całość do garnka, podlać bulionem, dodać pomidory z puszki, skórkę z parmezanu i zagotować. Dodać seler, marchew, ziemniaki i gotować przez 15 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, kapustę oraz makaron i gotować, aż makaron i kapusta zmiękną. Dodać osączoną fasolę z puszki. Wyjąć i wyrzucić skórkę z parmezanu. Przyprawić zupę do smaku sola i pieprzem.