Wykonanie
W tym tygodniu znów naszła mnie ochota na minestrone, poza tym moi domownicy ją uwielbiają. Tak jak już wcześniej
pisałam wariacji na temat minestrone jest nieskończenie wiele. Ja wczoraj postanowiłam zrobić minestrone z dodatkiem
białej kapusty i
białej fasoli. Zupa jak przystało na minestrone jest sycąca i bardzo aromatyczna.Składniki:kilka listków
bazylii i
rozmarynu1
cebula3 ząbki
czosnku4 obrane
pomidory1 puszka
pomidorów z puszki2 łyżki
oliwy z oliwek120 ml
czerwonego wina1,7 litra
bulionu warzywnego1 puszka
białej fasoli2 łyżki
koncentratu pomidorowego2
marchewki2
ziemniaki2
łodygi selera½ główki małej
białej kapusty50 g
makaronuskórka z
parmezanusól,
pieprzWykonanie:
Rozmaryn i
bazylię posiekać.
Cebulę,
ziemniaki i
marchew pokroić w kostkę. Ząbek
czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać
cebulę i
czosnek i smażyć przez 3 minuty. Dodać obrane
pomidory i posiekana
zioła. Smażyć całość jeszcze przez 2 minuty, wlać
wino i dusić jeszcze chwilę. Następnie przełożyć całość do garnka, podlać
bulionem, dodać
pomidory z puszki, skórkę z
parmezanu i zagotować. Dodać
seler,
marchew,
ziemniaki i gotować przez 15 minut. Następnie dodać
koncentrat pomidorowy,
kapustę oraz
makaron i gotować, aż
makaron i
kapusta zmiękną. Dodać osączoną
fasolę z puszki. Wyjąć i wyrzucić skórkę z
parmezanu. Przyprawić zupę do smaku
sola i
pieprzem.