Wykonanie
SkładnikiSpód:125 g
mąki pszennej1 łyżka
kakao60 g
cukru pudru lub
cukru60 g
masła1
jajkoMasa serowa:2 puszki (każda po 400 g)
mleka kokosowego1 kg
sera trzykrotnie zmielonego1
budyń kokosowy (ewentualnie
waniliowy lub 3 łyżki
mąki ziemniaczanej)1 i 1/2 szklanki (1 puszka) słodzonego
mleka skondensowanego6
jajek3 łyżki
likieru kokosowego lub
rumuŚmietanka kokosowa:200 g (1 kubek)
śmietany homogenizowanej 12%3 łyżki
cukruLimonki w
galaretce limonkowej:2
limonki pokrojone na cieniutkie plasterkisok z 2
limonek1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
żelatyny w proszkuoraz:
wiórki kokosoweszczelna tortownica z odpinaną obręczą o średnicy minimum 23 - 24 cm, posmarowana od wewnątrz
masłempapier do pieczeniaPrzygotowaniePrzygotować spód :
mąkę przesiać do miski razem z
kakao, dodać
cukier i pokrojone na kawałeczki
masło, rozetrzeć w palcach kawałki
masła z
mąką tworząc drobniutką kruszonkę (lub zmiksować mieszadłem miksera). Dodać
jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Na spód sernika wykorzystamy nieco mniej niż 2/3 ilości ciasta.Otworzyć puszki z
mlekiem kokosowym. Z jednej zebrać 4 łyżki gęstej
śmietanki i je odłożyć. Resztę
mleka z 2 puszek wlać do szerokiego dużego garnka i zagotować na większym ogniu. Gotować przez około pól godziny aż
mleko zredukuje się do około 1 szklanki gęstego
syropu.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Odłożyć nieco więcej niż 1/3 ciasta kruchego (nie będzie potrzebna), resztę cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy nieco większej niż tortownica. Odkleić górny arkusz a dolny papier z
ciastem przenieść do tortownicy. Zapiąć obręcz tak aby papier wystawał poza obręcz a ciasto znalazło się w środku. Dolepić brzegi ciasta do
boków tortownicy tworząc niewielki rant (około 1 cm) zachodzący na łączenie dna i
boków tortownicy. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 25 minut. Wyjąć tortownicę, ale nie wyłączać piekarnika.Masa serowa: do misy miksera włożyć
ser oraz
budyń (lub
mąkę), zmiksować. Dodać
mleko skondensowane i miksować na małych obrotach miksera (najlepiej mieszadłem) aż masa będzie jednolita. Dodawać po jednym
jajku, miksując na małych obrotach po każdym dodanym przez nie dłużej niż 30 sekund (starać się nie napowietrzać masy). Na koniec zmiksować z
likierem i stopniowo wlewanym zredukowanym wcześniej
mlekiem kokosowym.Masę
serową wylać na upieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny .Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim przygotowaną
śmietankę kokosową (
śmietana homogenizowana 12% + 4 łyżki zebranej
śmietanki kokosowej + 3 łyżki
cukru). Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.Gotowy sernik wyjąć z piekarnika (można to robić stopniowo), tortownicę ustawić na kratce, ostudzić.W międzyczasie przygotować
galaretkę limonkową : do rondelka wlać sok z
limonek, dodać
cukier i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Gdy sok będzie gorący odstawić go z ognia i dodać
żelatynę (można ją wcześniej namoczyć w 1 łyżce
wody). Mieszać aż całkowicie się rozpuści, ostudzić i odstawić do zgęstnienia (ma być tak gęsta aby podczas wykładania na sernik nie ściekała po bokach).Na serniku ułożyć plasterki
limonki, największe ułożyć przy brzegach, drugi okrąg zrobić z połówek
limonki (co ułatwi pokrojenie sernika), po środku można zrobić dekorację z resztek plasterków
limonki.Na wierzch wylać gęstą
galaretkę i wstawić sernik do lodówki. Gdy
galaretka zastygnie (po około 1 - 2 godzinach) zdjąć obręcz z sernika (aby sernik mógł swobodnie się odparować), wstawić z powrotem do lodówki (najlepiej na całą noc). Boki sernika posmarować odrobiną
miodu lub
dżemu i obłożyć wiórkami kokosowymi.WskazówkiSernik po upieczeniu i wystudzeniu należy dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc) i bez obręczy.
Kokosowy smak sernika dają:
mleko kokosowe (najlepiej około 60% zawartości
kokosa),
likier kokosowy i
budyń kokosowy. Jeśli nie mamy
likieru kokosowego możemy zastąpić go np.
rumem lub zrezygnować z
alkoholu. Jeśli nie dostaniemy budyniu o smaku
kokosa możemy użyć
mąki ziemniaczanej lub pszennej. Im więcej
kokosowych dodatków
smakowych tym bardziej "
kokosowy" sernik.Spód można zrobić z gotowych
kakaowych herbatników maślanych (pokruszonych, wymieszanych z roztopionym
masłem i dobrze uklepanych na dnie tortownicy) - takiego
spodu nie trzeba podpiekać, wystarczy go schłodzić przez 10 minut.
