Wykonanie
Zdaniem niektórych najlepszy sernik to sernik klasyczny, czyli taki z masą
serową na kruchym cieście. W wersji „krakowskiej” nie ma zresztą nawet ciasta, są za to
rodzynki, a wszelkie inne dodatki są uważane za zdecydowany nadmiar dobroci. :) Ja w większości przypadków się z tym zgadzam, ale myślę, że wariacja kokosowa smakowałaby nawet najbardziej wiernym tradycji. :)Przepis znaleziony na blogu pani Doroty Świątkowskiej (tutaj) przypomniał mi sernik, który piekła moja Babcia – również z
kakaowym, kruchym
spodem i elegancką „kratką” na wierzchu oraz
rodzynkami moczonymi w
rumie, zawieszonymi w delikatnej
masie serowej. Koniecznie muszę go przygotować, ale zanim to zrobię, może uda mi się tym wpisem zainspirować Was do własnych, sernikowych eksperymentów. :)
SkładnikiCiasto:250 g
mąki pszennej tortowej120 g zimnego
masła + 1 łyżka
smalcu100 g
cukru pudru1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią1
żółtko3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany1,5 łyżki
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie5
jajek100 g miękkiego
masła1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 puszka
mleka kokosowego (najlepiej zostawić ją w spokoju na jakiś czas, gdyż będzie nam potrzebna tylko
śmietanka ;) )100 g
wiórków kokosowych (+ garść lub dwie do dekoracji)2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
likieru kokosowego (opcjonalnie)Prostokątną formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Przygotowujemy ciasto:
mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy
cukier puder,
cukier waniliowy i
kakao. Siekamy nożem z
masłem i
smalcem. Dodajemy
żółtko i
śmietanę, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i zamrażamy (najlepiej przez około 2 godziny).Około pół godziny przed końcem czasu mrożenia ciasta rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160ºC i przygotowujemy masę
serową.
Masło ucieramy z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce
twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Następnie wbijamy po jednym
jajku, cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy
śmietankę kokosową (zebraną z wierzchu delikatnie otwartej puszki z
mlekiem),
wiórki kokosowe, obie
mąki i
likier kokosowy.Zamrożone ciasto (jedną część) ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wylewamy masę
serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy w lodówce.Przed podaniem wierzch dekorujemy dodatkowymi wiórkami kokosowymi.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-01-03Przygotowanie:2HGotowanie/pieczenie:1HCałkowity czas:3HŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)