ßßß
Zdaniem niektórych najlepszy sernik to sernik klasyczny, czyli taki z masą serową na kruchym cieście. W wersji „krakowskiej” nie ma zresztą nawet ciasta, są za to rodzynki, a wszelkie inne dodatki są uważane za zdecydowany nadmiar dobroci. :) Ja w większości przypadków się z tym zgadzam, ale myślę, że wariacja kokosowa smakowałaby nawet najbardziej wiernym tradycji. :)Przepis znaleziony na blogu pani Doroty Świątkowskiej (tutaj) przypomniał mi sernik, który piekła moja Babcia – również z kakaowym, kruchym spodem i elegancką „kratką” na wierzchu oraz rodzynkami moczonymi w rumie, zawieszonymi w delikatnej masie serowej. Koniecznie muszę go przygotować, ale zanim to zrobię, może uda mi się tym wpisem zainspirować Was do własnych, sernikowych eksperymentów. :)
SkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej tortowej120 g zimnego masła + 1 łyżka smalcu100 g cukru pudru1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią1 żółtko3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany1,5 łyżki kakaopół łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie5 jajek100 g miękkiego masła1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 puszka mleka kokosowego (najlepiej zostawić ją w spokoju na jakiś czas, gdyż będzie nam potrzebna tylko śmietanka ;) )100 g wiórków kokosowych (+ garść lub dwie do dekoracji)2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)Prostokątną formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Przygotowujemy ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i kakao. Siekamy nożem z masłem i smalcem. Dodajemy żółtko i śmietanę, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i zamrażamy (najlepiej przez około 2 godziny).Około pół godziny przed końcem czasu mrożenia ciasta rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160ºC i przygotowujemy masę serową.Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy śmietankę kokosową (zebraną z wierzchu delikatnie otwartej puszki z mlekiem), wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy.Zamrożone ciasto (jedną część) ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy w lodówce.Przed podaniem wierzch dekorujemy dodatkowymi wiórkami kokosowymi.


Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-01-03Przygotowanie:2HGotowanie/pieczenie:1HCałkowity czas:3HŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)