ßßß Cookit - przepis na Kokosowy sernik w cieście kakaowym

Kokosowy sernik w cieście kakaowym

nazwa

Wykonanie

Zdaniem niektórych najlepszy sernik to sernik klasyczny, czyli taki z masą serową na kruchym cieście. W wersji „krakowskiej” nie ma zresztą nawet ciasta, są za to rodzynki, a wszelkie inne dodatki są uważane za zdecydowany nadmiar dobroci. :) Ja w większości przypadków się z tym zgadzam, ale myślę, że wariacja kokosowa smakowałaby nawet najbardziej wiernym tradycji. :)
Przepis znaleziony na blogu pani Doroty Świątkowskiej (tutaj) przypomniał mi sernik, który piekła moja Babcia – również z kakaowym, kruchym spodem i elegancką „kratką” na wierzchu oraz rodzynkami moczonymi w rumie, zawieszonymi w delikatnej masie serowej. Koniecznie muszę go przygotować, ale zanim to zrobię, może uda mi się tym wpisem zainspirować Was do własnych, sernikowych eksperymentów. :)
Składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
120 g zimnego masła + 1 łyżka smalcu
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1,5 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
5 jajek
100 g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 puszka mleka kokosowego (najlepiej zostawić ją w spokoju na jakiś czas, gdyż będzie nam potrzebna tylko śmietanka ;) )
100 g wiórków kokosowych (+ garść lub dwie do dekoracji)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
Prostokątną formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i kakao. Siekamy nożem z masłem i smalcem. Dodajemy żółtko i śmietanę, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i zamrażamy (najlepiej przez około 2 godziny).
Około pół godziny przed końcem czasu mrożenia ciasta rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160ºC i przygotowujemy masę serową.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy śmietankę kokosową (zebraną z wierzchu delikatnie otwartej puszki z mlekiem), wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy.
Zamrożone ciasto (jedną część) ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy w lodówce.
Przed podaniem wierzch dekorujemy dodatkowymi wiórkami kokosowymi.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-01-03
Przygotowanie:
2H
Gotowanie/pieczenie:
1H
Całkowity czas:
3H
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/01/03/kokosowy-sernik-w-ciescie-kakaowym