ßßß
Składniki:500g mąki pszennej125g masła125g smalcu100g cukru pudru50g domowego cukru z wanilią1 jajko1 żółtko1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:- tłuszcz i jajka powinny być mocno schłodzone- mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść
- gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne- ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni
- przygotować maszynkę do mięsa, montując specjalną nakładkę do robienia ciastek- ciasto podzielić na mniejsze kawałki - robiąc ciasteczka z jednego kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce
- z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki, wkładać je do maszynki, wychodzący z niej pasek o wybranym przez nas wzorze kroić na kawałki o długości 6-7cm, układać w odstępach na przygotowanej blasze- uformowane ciasteczka piec przez 12-17 minut do lekkiego zrumienienia
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, dzięki temu zachowają swoją świeżość i kruchość.