Wykonanie
Kolejny po tajskim sernik w którym się rozsmakowałam. Mocno
kokosowy, idealnie wywarzona ilość
cukru,
kakaowe kruche ciasto. Po prostu pycha. Przepis z bloga Moje wypieki .
Składniki na kruche ciasto :250 g
mąki pszennej120 g zimnego
masła100 g
cukru1 łyżka
smalcu ( opcjonalnie,
smalec nadaje ciastu kruchość - pominęłam )1
żółtko3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 12 % lub 18 %1,5 łyżki gorzkiego
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników wyrobić ciasto. Dość szybko i sprawnie. Ciasto dzielimy na 2 równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok 2 godziny do zamrażarki.Ciasto również można przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce.Masa serowa : ( wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )1 kg tłustego lub półtłustego
twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam kremowego quark-u )5
jajek100 g
masła1 i 1/4 szklanki
cukru ( dodałam tylko 1 szklankę )250 ml
śmietanki kokosowej lub tłustego
mleka kokosowego ( użyłam
mleka )100 g
wiórków kokosowych1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu
kokosowegoMasło ucieramy na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce
twarogu miksując do połączenia. Następnie dodajemy
jajka a na koniec
śmietankę kokosową, wiórki, obie
mąki i ekstrakt. Mieszamy do połączenia.Blachę o wymiarach 22x33 cm ( u mnie 25x25 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy pierwszą część ciasta kruchego. Ścieramy na tarce na dno blachy, równamy. Na ciasto kruche wylewamy masę
serową na nią ścieramy drugą część ciasta kruchego.Sernik pieczemy w temp. 160°C przez 1 godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika po czym chłodzimy w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc.Smacznego :)