Wykonanie
Jeśli szukacie ciekawego ciasta na święta to mam dla Was pyszne i szybkie ciasto
czekoladowe. Doskonałe dla miłośników słodkości i
czekolady :) Nie polecam go jednak dla osób na diecie :) Ciężko nazwać go dietetycznym, ale z drugiej strony raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi :)przepis na tortownicę
CIASTO:350g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao3/4 szklanki
mleka2
jajka180g
masłałyżeczka esencji waniliowejKREM:150g
masła80g
cukru70g
kakaołyżeczka esencji waniliowej5 łyżek
mleka kokosowegoCIASTO: Do miski przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. W osobnym naczyniu wymieszaj
jajko z
mlekiem, esencją
waniliową i rozpuszczonym
masłem. Do suchych składników dodawaj powoli składniki mokre, cały czas miksując. Gdy otrzymasz już gęstą masę, przełóż ją na tortownicę wysmarowaną
masłem, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. PO upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na ok. 10 minut w piekarniku a następnie odstaw je na ok. 2h do wystygnięcia. Po tym czasie przekrój ciasto na dwie równe części.KREM: Za pomocą miksera utrzyj
masło z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj
kakao, esencję
waniliową oraz
mleko. Miksuj, aż utrzymasz gładki krem.WYKOŃCZENIE: Spód ciasto posmaruj 1/3 kremu, przykryj drugą częścią ciasta. Pozostały krem wyłóż na wierzch i na boki. Rozsmaruj dokładnie. Ciasto można udekorować dowolnie. Po przygotowaniu przechowuj je w lodówce.Smacznego :)