Wykonanie
Nie powinnam jeść, piec ani upubliczniać takich rzeczy ze względu na moją walkę o lepszą figurę, ale nie można być samolubem. W moim otoczeniu jest trójka miłośników ciast i nie
mogę ich takiej przyjemności pozbawiać :) Tym deserem podbijecie niejedno
serce, więc polecam go jak najprędzej wypróbować!Ciasto z masą
kokosowąPotrzebne są:Na ciasto:5
jajek3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOddzielamy
białka od
żółtek. Ubijamy
białka na sztywną pianę i stale ubijając dodajemy
cukier i
żółtka. Przesiewamy razem suche składniki i dodajemy powoli do mokrych, delikatnie mieszając.Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach.Na masę
kokosową:3 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru250g
wiórków kokosowych200g
masła1 opakowanie budyniu
śmietankowego2,5 szklanki
mleka zagotowujemy. Dodajemy
kokosa i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, mieszając czasem żeby uniknąć spalenizny. Następnie dodajemy
masło i czekamy aż się rozpuści.
Budyń łączymy z pozostałą nam połową szklanki
mleka i dodajemy do masy. Gotujemy przez chwilę i odstawiamy aż ostygnie.Na polewę:tabliczka
czekolady (u mnie
mleczna)łyżka
masłaodrobina
śmietanyMasło i
czekoladę rozpuszczamy, dodajemy
śmietanę w takiej ilości, żeby polewa stała się gładka, ale nie rzadka!Z
biszkopta robimy dwa blaty. Przekładamy je połową chłodnej masy kokosowej, a połowę wykładamy na wierzch. Polewamy przestudzoną
polewą czekoladową i chowamy do lodówki czy w inne chłodne miejsce na noc, żeby masa stężała i składniki się przegryzły.
Smacznego!