ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z ryżem, kalafiorem i szpinakiem z mielonym mięsem indyka

Zapiekanka z ryżem, kalafiorem i szpinakiem z mielonym mięsem indyka

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
1 cebula
przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki szafranu, 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
400 g mielonego indyka (lub innego drobiowego)
warzywa: 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora, 3 gałązki natki pietruszki, 1 ząbek czosnku
200 g (2 woreczki) ryżu długoziarnistego basmati
450 g mrożonego kalafiora podzielonego na różyczki
4 łyżki rodzynek
duża garść świeżego szpinaku (paczkowanego, sałatkowego)
opcjonalnie: świeża kolendra
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . W żaroodpornym garnku o średnicy około 24 cm na 1 łyżce masła lub oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać kurkumę, szafran, kmin rzymski i koper włoski i chwilę razem podsmażyć. Przesunąć cebulę na bok garnka a w wolne miejsce włożyć drugą łyżkę masła lub oliwy, włożyć mięso. Zwiększyć ogień i równomiernie obsmażyć mięso. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, pietruszkę, posiekanego pora, gałązki natki pietruszki i cały czosnek. Obsmażać razem przez ok. 3 minuty, następnie wlać 3 szklanki gorącej wody. Przykryć garnek i gotować przez około 20 minut. Wyjąć natkę i wsypać ryż, dodać różyczki kalafiora i rodzynki. Delikatnie przemieszać i zagotować na dużym ogniu, przykryć i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Otworzyć garnek, na wierzch wyłożyć szpinak, przykryć i odstawić na 5 minut. Po tym czasie delikatnie przemieszać składniki potrawy, skropić oliwą i posypać opcjonalnie kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/ryz/biryani_z_kalafiorem/przepis.html