ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 czerwca 2013 r.Tę zupę przygotowałam z dwóch powodów.Po pierwsze podczas szperania w internecie znalazłam bardzo ciekawą recepturę, a po drugie z sentymentu do kalafiora.Warzywo to ma moc składników przyjaznych organizmowi takich jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2 oraz kwasy nikotynowy i pantotenowy.I pomyśleć, że większość tych składników uwalnia się dopiero podczas gotowania i następnie jest wchłonięta przez układ pokarmowy człowieka.Właśnie dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki.Ponadto kalafior jest bogaty w sulforan, którego funkcją jest pobudzanie enzymów zwalczających raka. Warzywo to podobno przywędrowało do nas z Włoch za sprawą królowej Bony Sforza.Wersja kalafiorowej z kurczakiem jest znakomita zarówno dla dorosłych jak i małych dzieci.Moja córka ją uwielbia.Duża ilość warzyw, kalafiora i mielonej podsmażonej piersi z dodatkiem fantastycznych przypraw sprawia, że zupa ma ciekawy smak i aromat.Jeśli chodzi o nasiona kopru włoskiego, kupiłam je w aptece.Mają dość duże rozmiary dlatego proponuję je rozetrzeć w moździerzu, pokruszyć lub zmielić w młynku na proszek.Jeszcze jedno - zupę dobrze jest przygotować wcześniej, ponieważ dopiero na drugi dzień po podgrzaniu ujawnia się pachnący koper włoski, kmin, a kurkuma sprawia, że zupa jest słoneczna i aromatyczna :-) Przepis z "Kwestii Smaku" nieznacznie zmodyfikowany, zmieniłam trochę sposób wykonania.Zupa kalafiorowa z kurczakiemAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca .Każdy z nas lubi wiosnę, bo kojarzy nam się ona z przebudzeniem, wszystko rozkwita, a świat z dnia na dzień staje się piękniejszy. Tak też jest w przypadku tej zupy, która jest wiosną w garnku:-)
Kalafiorowa to smak dzieciństwa, zapach unoszący się w kuchni, ciepło, poczęstunek, gościnność, rodzinne spotkania. Jest tysiąc powodów, by ją przygotować i jeść.....:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 10 minCzas gotowania: 40 minŁączny czas: 50 minRozmiar porcji: 1 talerz (250 g)Liczba kilokalorii w porcji: 80Węglowodany na porcję: 9Białko na porcję: 3 gTłuszcz na porcję: 3 gSkładniki:marchewka : 1pietruszka : 1por : kawałekcebula : 1czosnek : 1 ząbekziemniaki : 350 gróżyczki kalafiora : 450 gnatka pietruszki : 3 gałązkinasiona kminu rzymskiego : 1 łyżeczkakurkuma w proszku : 1 łyżeczkanasiona kopru włoskiego : 1 łyżeczkaszafran : kilka nitekmasło klarowane, olej lub oliwa : 1 łyżkasól morska : do smakuświeżo zmielony pieprz : 1/2 łyżeczkimielone mięso drobiowe : 1 podwójna pierś kurczaka, zmielona w maszynce do mielenia mięsanatka pietruszki : do posypania po wierzchuPrzygotowanie:najpierw gotuję wywar z jarzyn: do garnka wkładam obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, pietruszkę, dokładnie opłukany por, cały nieobrany ząbek czosnku, gałązki natki pietruszki, około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz dodaję nasiona kminu rzymskiego, kopru włoskiego, nitki szafranu wlewam 6 szklanek wody źródlanej i doprowadzam do wrzeniagotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut w międzyczasie różyczki kalafiora wykładam na sitko i przelewam ciepłą wodąziemniaki obieram, kroję w kostkę, płuczę zimną wodą na patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę, aby ją zeszklić, co jakiś czas mieszając dodaję kurkumę, mieszam i po chwili smażenia dodaję zmieloną pierś, doprawiam solą i pieprzemmięso dokładnie obsmażam z każdej strony po usmażeniu zawartość patelni przenoszę do dużego garnka z bulionu wyławiam pora i gałązki natkicały bulion razem z resztą warzyw przelewam do garnka z kurczakiem i gotujęwkładam różyczki kalafiora i ziemniaki i ponownie doprowadzam do zagotowania
przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień do minimum i gotuję do miękkości warzyw około 20-22 minutposypuję natką pietruszki i podaję
Serdeczności.....Bawcie się dobrze :-)