Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 23 czerwca 2013 r.Tę zupę przygotowałam z dwóch powodów.Po pierwsze podczas szperania w internecie znalazłam bardzo ciekawą recepturę, a po drugie z sentymentu do
kalafiora.Warzywo to ma moc składników przyjaznych organizmowi takich jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor,
fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2 oraz kwasy nikotynowy i pantotenowy.I pomyśleć, że większość tych składników uwalnia się dopiero podczas gotowania i następnie jest wchłonięta przez układ pokarmowy człowieka.Właśnie dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki.Ponadto
kalafior jest bogaty w sulforan, którego funkcją jest pobudzanie enzymów zwalczających
raka. Warzywo to podobno przywędrowało do nas z Włoch za sprawą królowej
Bony Sforza.Wersja kalafiorowej z
kurczakiem jest znakomita zarówno dla dorosłych jak i małych dzieci.Moja córka ją uwielbia.Duża ilość warzyw,
kalafiora i mielonej podsmażonej piersi z dodatkiem fantastycznych przypraw sprawia, że zupa ma ciekawy smak i aromat.Jeśli chodzi o nasiona
kopru włoskiego, kupiłam je w aptece.Mają dość duże rozmiary dlatego proponuję je rozetrzeć w moździerzu, pokruszyć lub zmielić w młynku na proszek.Jeszcze jedno - zupę dobrze jest przygotować wcześniej, ponieważ dopiero na drugi dzień po podgrzaniu ujawnia się pachnący
koper włoski,
kmin, a
kurkuma sprawia, że zupa jest
słoneczna i aromatyczna :-) Przepis z "Kwestii Smaku" nieznacznie zmodyfikowany, zmieniłam trochę sposób wykonania.Zupa kalafiorowa z
kurczakiemAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca .Każdy z nas lubi wiosnę, bo kojarzy nam się ona z przebudzeniem, wszystko rozkwita, a świat z dnia na dzień staje się piękniejszy. Tak też jest w przypadku tej zupy, która jest wiosną w garnku:-)
Kalafiorowa to smak dzieciństwa, zapach unoszący się w kuchni, ciepło, poczęstunek, gościnność, rodzinne spotkania. Jest tysiąc powodów, by ją przygotować i jeść.....:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 10 minCzas gotowania: 40 minŁączny czas: 50 minRozmiar porcji: 1 talerz (250 g)Liczba kilokalorii w porcji: 80Węglowodany na porcję: 9
Białko na porcję: 3 gTłuszcz na porcję: 3 gSkładniki:
marchewka : 1
pietruszka : 1
por : kawałek
cebula : 1
czosnek : 1 ząbek
ziemniaki : 350 gróżyczki
kalafiora : 450 g
natka pietruszki : 3 gałązkinasiona
kminu rzymskiego : 1 łyżeczka
kurkuma w proszku : 1 łyżeczkanasiona
kopru włoskiego : 1 łyżeczka
szafran : kilka nitek
masło klarowane,
olej lub
oliwa : 1 łyżka
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : 1/2 łyżeczki
mielone mięso drobiowe : 1 podwójna
pierś kurczaka, zmielona w maszynce do
mielenia mięsanatka pietruszki : do posypania po wierzchuPrzygotowanie:najpierw gotuję
wywar z jarzyn: do garnka wkładam obraną i pokrojoną na plasterki
marchewkę,
pietruszkę, dokładnie opłukany
por, cały nieobrany ząbek
czosnku, gałązki
natki pietruszki, około 1/2 łyżeczki
soli morskiej i świeżo zmielony
czarny pieprz dodaję nasiona
kminu rzymskiego,
kopru włoskiego,
nitki szafranu wlewam 6 szklanek
wody źródlanej i doprowadzam do wrzeniagotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut w międzyczasie różyczki
kalafiora wykładam na sitko i przelewam ciepłą
wodąziemniaki obieram, kroję w kostkę, płuczę zimną
wodą na patelni roztapiam
masło, wrzucam pokrojoną w kosteczkę
cebulę, aby ją zeszklić, co jakiś czas mieszając dodaję
kurkumę, mieszam i po chwili smażenia dodaję zmieloną pierś, doprawiam
solą i
pieprzemmięso dokładnie obsmażam z każdej strony po usmażeniu zawartość patelni przenoszę do dużego garnka z
bulionu wyławiam
pora i gałązki
natkicały
bulion razem z resztą warzyw przelewam do garnka z
kurczakiem i gotujęwkładam różyczki
kalafiora i
ziemniaki i ponownie doprowadzam do zagotowania
przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień do minimum i gotuję do miękkości warzyw około 20-22 minutposypuję
natką pietruszki i podaję
Serdeczności.....
Bawcie się dobrze :-)