ßßß Cookit - przepis na Zupa kalafiorowa z kurczakiem

Zupa kalafiorowa z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 czerwca 2013 r.
Tę zupę przygotowałam z dwóch powodów.
Po pierwsze podczas szperania w internecie znalazłam bardzo ciekawą recepturę, a po drugie z sentymentu do kalafiora.
Warzywo to ma moc składników przyjaznych organizmowi takich jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2 oraz kwasy nikotynowy i pantotenowy.
I pomyśleć, że większość tych składników uwalnia się dopiero podczas gotowania i następnie jest wchłonięta przez układ pokarmowy człowieka.
Właśnie dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki.
Ponadto kalafior jest bogaty w sulforan, którego funkcją jest pobudzanie enzymów zwalczających raka. Warzywo to podobno przywędrowało do nas z Włoch za sprawą królowej Bony Sforza.
Wersja kalafiorowej z kurczakiem jest znakomita zarówno dla dorosłych jak i małych dzieci.
Moja córka ją uwielbia.
Duża ilość warzyw, kalafiora i mielonej podsmażonej piersi z dodatkiem fantastycznych przypraw sprawia, że zupa ma ciekawy smak i aromat.
Jeśli chodzi o nasiona kopru włoskiego, kupiłam je w aptece.
Mają dość duże rozmiary dlatego proponuję je rozetrzeć w moździerzu, pokruszyć lub zmielić w młynku na proszek.
Jeszcze jedno - zupę dobrze jest przygotować wcześniej, ponieważ dopiero na drugi dzień po podgrzaniu ujawnia się pachnący koper włoski, kmin, a kurkuma sprawia, że zupa jest słoneczna i aromatyczna :-) Przepis z "Kwestii Smaku" nieznacznie zmodyfikowany, zmieniłam trochę sposób wykonania.
Zupa kalafiorowa z kurczakiem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca .
Każdy z nas lubi wiosnę, bo kojarzy nam się ona z przebudzeniem, wszystko rozkwita, a świat z dnia na dzień staje się piękniejszy. Tak też jest w przypadku tej zupy, która jest wiosną w garnku:-)
Kalafiorowa to smak dzieciństwa, zapach unoszący się w kuchni, ciepło, poczęstunek, gościnność, rodzinne spotkania. Jest tysiąc powodów, by ją przygotować i jeść.....:-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 40 min
Łączny czas: 50 min
Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 80
Węglowodany na porcję: 9
Białko na porcję: 3 g
Tłuszcz na porcję: 3 g
Składniki:
marchewka : 1
pietruszka : 1
por : kawałek
cebula : 1
czosnek : 1 ząbek
ziemniaki : 350 g
różyczki kalafiora : 450 g
natka pietruszki : 3 gałązki
nasiona kminu rzymskiego : 1 łyżeczka
kurkuma w proszku : 1 łyżeczka
nasiona kopru włoskiego : 1 łyżeczka
szafran : kilka nitek
masło klarowane, olej lub oliwa : 1 łyżka
sól morska : do smaku
świeżo zmielony pieprz : 1/2 łyżeczki
mielone mięso drobiowe : 1 podwójna pierś kurczaka, zmielona w maszynce do mielenia mięsa
natka pietruszki : do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
najpierw gotuję wywar z jarzyn: do garnka wkładam obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, pietruszkę, dokładnie opłukany por, cały nieobrany ząbek czosnku, gałązki natki pietruszki, około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz dodaję nasiona kminu rzymskiego, kopru włoskiego, nitki szafranu wlewam 6 szklanek wody źródlanej i doprowadzam do wrzenia
gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut w międzyczasie różyczki kalafiora wykładam na sitko i przelewam ciepłą wodą
ziemniaki obieram, kroję w kostkę, płuczę zimną wodą na patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę, aby ją zeszklić, co jakiś czas mieszając dodaję kurkumę, mieszam i po chwili smażenia dodaję zmieloną pierś, doprawiam solą i pieprzem
mięso dokładnie obsmażam z każdej strony po usmażeniu zawartość patelni przenoszę do dużego garnka z bulionu wyławiam pora i gałązki natki
cały bulion razem z resztą warzyw przelewam do garnka z kurczakiem i gotuję
wkładam różyczki kalafiora i ziemniaki i ponownie doprowadzam do zagotowania
przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień do minimum i gotuję do miękkości warzyw około 20-22 minut
posypuję natką pietruszki i podaję
Serdeczności.....
Bawcie się dobrze :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/06/zupa-kalafiorowa-z-kurczakiem.html