Wykonanie
autor przepisu Viola
6
udek kurczaka - umyć, oczyścić,można usunąć skórę (u mnie ze skórą)200 g
marchwi - pokroić w kostkę200 g
ziemniaków - pokroić w kostkę200 g brukwi - pokroić w kostkę2
cebule - pokroić w krążki2 ząbki
czosnku - posiekać2 łyżeczki nasion
kopru1/2 łyżeczki mielonego
kminku1/4 łyżeczki
pieprzu cayennepieprz czosnkowy2 płaskie łyżeczki
słodkiej papryki3 łyżeczki ziaren różowego
pieprzusól morska200 ml gorącej4 łyżki
oliwy z oliwekW miseczce połączyć
kminek,
pieprz cayenne,
słodką paprykę. Przygotowaną mieszanką natrzeć udka i odstawić na 30 minut. Rozgrzać woka i wlać 2 łyżki
oliwy, zeszklić
cebulę, domieszać
czosnek i pozostałe warzywa, smażyć 10 minut na wysokiej temperaturze, cały czas mieszając. W tym samy czasie obsmażyć
kurczaka na pozostałej
oliwie. Do warzyw domieszać nasiona
kopru. Obsmażone udka ułożyć na warzywach, zalać całość 200 ml
wody, osolić i oprószyć
czosnkowy pieprzem.Dusić pod przykryciem do miękkości
mięsa na niskiej temperaturze ( około 30 minut) W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.