ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka z warzywami. Smaczne i delikatne, rozpływające się w ustach.

Udka kurczaka z warzywami. Smaczne i delikatne, rozpływające się w ustach.

nazwa

Wykonanie

autor przepisu Viola
6 udek kurczaka - umyć, oczyścić,można usunąć skórę (u mnie ze skórą)
200 g marchwi - pokroić w kostkę
200 g ziemniaków - pokroić w kostkę
200 g brukwi - pokroić w kostkę
2 cebule - pokroić w krążki
2 ząbki czosnku - posiekać
2 łyżeczki nasion kopru
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz czosnkowy
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
sól morska
200 ml gorącej
4 łyżki oliwy z oliwek
W miseczce połączyć kminek, pieprz cayenne, słodką paprykę. Przygotowaną mieszanką natrzeć udka i odstawić na 30 minut. Rozgrzać woka i wlać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, domieszać czosnek i pozostałe warzywa, smażyć 10 minut na wysokiej temperaturze, cały czas mieszając. W tym samy czasie obsmażyć kurczaka na pozostałej oliwie. Do warzyw domieszać nasiona kopru. Obsmażone udka ułożyć na warzywach, zalać całość 200 ml wody, osolić i oprószyć czosnkowy pieprzem.Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na niskiej temperaturze ( około 30 minut) W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/07/udka-kurczaka-z-warzywami-smaczne-i.html