ßßß Cookit - przepis na Pieczone Hasselback

Pieczone Hasselback

nazwa

Wykonanie

Te ziemniaki już były na blogu jakiś czas temu. Wtedy w mundurkach, z żółtym serem i ziołami, o wyczuwalnym smaku czosnku. Dziś troszkę inna, choć bardzo zbliżona wersja :) Zapraszam do zrobienia i wypróbowania. Robią wrażenie za każdym razem :)
Przepis z wykorzystaniem produktów firmy Biolevita .
Składniki:
ziemniaki
– saszetka oliwy z oliwek Biolevita
– szczypta ziół prowansalskich, soli, pieprzu i słodkiej papryki
– ząbek czosnku
– odrobina pietruszki zielonej, lub kopru ( opcjonalnie )
kminek ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
* Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w cieniutkie plasterki, uważając by nie przeciąć spodu.
* Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, wsypujemy do niej wszystkie przyprawy, zieleninę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
* Naszą oliwą smarujemy dno naczynia żaroodpornego, układamy ziemniaki i je również smarujemy.
* Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do miękkości, co jakiś czas smarując ziemniaki oliwą, która nam została i tą, w której pieką się ziemniaki.
* Jeżeli ziemniaki zbyt szybko zaczynają się rumienić, a są jeszcze twarde, warto przykryć je folią aluminiową i zmniejszyć troszkę temperaturę.
* Przed wyciągnięciem ziemniaków z piekarnika, smarujemy jeszcze oliwą. Podawać możemy do obiadu z mięsem, rybą itp., bądź jako samodzielny posiłek.
Smacznego!
Ziemniaki przed włożeniem do piekarnika
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/pieczone-hasselback