Wykonanie
Te
ziemniaki już były na blogu jakiś czas temu. Wtedy w mundurkach, z
żółtym serem i
ziołami, o wyczuwalnym smaku
czosnku. Dziś troszkę inna, choć bardzo zbliżona wersja :) Zapraszam do zrobienia i wypróbowania. Robią wrażenie za każdym razem :)Przepis z wykorzystaniem produktów firmy Biolevita .Składniki:–
ziemniaki– saszetka
oliwy z oliwek Biolevita– szczypta
ziół prowansalskich,
soli,
pieprzu i
słodkiej papryki– ząbek
czosnku– odrobina
pietruszki zielonej, lub
kopru ( opcjonalnie )–
kminek ( opcjonalnie )Przygotowanie:*
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w cieniutkie plasterki, uważając by nie przeciąć
spodu.* Do miseczki wlewamy
oliwę z oliwek, wsypujemy do niej wszystkie
przyprawy,
zieleninę, oraz
czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.* Naszą
oliwą smarujemy dno naczynia żaroodpornego, układamy
ziemniaki i je również smarujemy.* Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do miękkości, co jakiś czas smarując
ziemniaki oliwą, która nam została i tą, w której pieką się
ziemniaki.* Jeżeli
ziemniaki zbyt szybko zaczynają się rumienić, a są jeszcze twarde, warto przykryć je folią aluminiową i zmniejszyć troszkę temperaturę.* Przed wyciągnięciem
ziemniaków z piekarnika, smarujemy jeszcze
oliwą. Podawać możemy do obiadu z
mięsem,
rybą itp., bądź jako samodzielny posiłek.Smacznego!
Ziemniaki przed włożeniem do piekarnika
Kategorie: