Wykonanie
Kolejne danie na
Pomidorowy Tydzień to ten egzotyczny "bigos ". Przepis na to danie pochodzi z książki Marleny Spieler "Kosher cooking" a
przyprawy do niego dodane są charakterystyczne dla kuchni jemeńskiej. Tego rodzaj
kapustę, bardzo aromatyczną
jadłam pierwszy raz i naprawdę bardzo się różni od tego, co zwykle spotykamy na naszych stołach. Jednak to
przyprawy, są tym najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak potrawy.
Kapusta mi smakowała, a gdy dodałam jeszcze do tego
chleb z
masłem(tak najbardziej lubię jeść bigos) to już prawie byłam w siódmym niebie!
1 główka
kapusty, poszatkowana30- 60 ml
oliwy2
cebule, pokrojone5-8 ząbków
czosnku, pokrojonegopół
zielonej papryki, pokrojonej1/2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego, nie
kminku!1/2 łyżeczki
kurkumyziarna z 3-5 strąków
kardamonu1 świeża
chilli, pokrojona lub 2-3 szczypty suszonych
płatków chillipuszka
pomidorów(400g)szczypta
cukrusok z pół
cytryny3-4 łyżki pokrojonej, świeżej
kolendryDo gotującej się
wody wrzucamy poszatkowaną
kapustę i gotujemy ok 8 minut. Odcedzamy. W międzyczasie, na rozgrzanej
oliwie smażymy
cebulę, dodajemy połowę
czosnku,
paprykę i smażymy ok 3-4 minut.Dodajemy wszystkie
przyprawy, mieszamy i smażymy ok 1-2 minuty, po czym dodajemy
kapustę,
pomidory i
cukier, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minur. Dodajemy
sok cytrynowy i resztę
czosnku i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Ja dodatkowo posoliłam, i posypałam zielona
pietruszką zamiast
kolendry, za którą nie przepadam. Można jeść na gorąco i na zimno, ale ja wolę na gorąco, najlepiej z
chlebem z
masłem:)