ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna kapusta z pomidorami, kurkumą i papryką

Aromatyczna kapusta z pomidorami, kurkumą i papryką

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie na Pomidorowy Tydzień to ten egzotyczny "bigos ". Przepis na to danie pochodzi z książki Marleny Spieler "Kosher cooking" a przyprawy do niego dodane są charakterystyczne dla kuchni jemeńskiej. Tego rodzaj kapustę, bardzo aromatyczną jadłam pierwszy raz i naprawdę bardzo się różni od tego, co zwykle spotykamy na naszych stołach. Jednak to przyprawy, są tym najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak potrawy. Kapusta mi smakowała, a gdy dodałam jeszcze do tego chleb z masłem(tak najbardziej lubię jeść bigos) to już prawie byłam w siódmym niebie!
1 główka kapusty, poszatkowana
30- 60 ml oliwy
2 cebule, pokrojone
5-8 ząbków czosnku, pokrojonego
pół zielonej papryki, pokrojonej
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, nie kminku!
1/2 łyżeczki kurkumy
ziarna z 3-5 strąków kardamonu
1 świeża chilli, pokrojona lub 2-3 szczypty suszonych płatków chilli
puszka pomidorów(400g)
szczypta cukru
sok z pół cytryny
3-4 łyżki pokrojonej, świeżej kolendry
Do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy ok 8 minut. Odcedzamy. W międzyczasie, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy połowę czosnku, paprykę i smażymy ok 3-4 minut.
Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy ok 1-2 minuty, po czym dodajemy kapustę, pomidory i cukier, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minur. Dodajemy sok cytrynowy i resztę czosnku i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Ja dodatkowo posoliłam, i posypałam zielona pietruszką zamiast kolendry, za którą nie przepadam. Można jeść na gorąco i na zimno, ale ja wolę na gorąco, najlepiej z chlebem z masłem:)
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/08/aromatyczna-kapusta-z-pomidorami-kurkum.html