Wykonanie
Popularny humus może się znudzić. Czym go zastąpić? Pasta z
czerwonej soczewicy z
czarnuszką to doskonała alternatywa. Przepis Jakuba Kuronia przypadnie do gustu weganom, wegetarianom, a nawet mięsożercom. Idealnie nada się na kanapki.Składniki:11/2 szklanki
czerwonej soczewicy2
liście laurowe1 duża
cebula, pokrojona w dużą kostkę1
marchewka obrana, pokrojona w cienkie plasterki4 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki2
pomidory, sparzone i obrane ze skórki1 szklanka
wywaru warzywnego50 g
nasion słonecznika½ łyżeczki
curry w proszku1/3 łyżeczki
kolendry mielonej¼ łyżeczki
kminu mielonegoSok z ½
cytryny3 łyżki listków
kolendry1 łyżka nasion
czarnuszki4 łyżki
oliwy z oliweksól,
płatki chilliSposób przygotowania:
Soczewicę zalej 1,5 l
wody, zagotuj zbierz pianę, dodaj
liście laurowe, połowę
oliwy oraz łyżeczkę
soli. Na patelni rozgrzej pozostałą
oliwę, wsyp
cebulę z
czosnkiem i
marchewkę. Smaż przez 5 minut, następnie dodaj
przyprawy,
curry,
kolendrę mieloną,
kmin. Po 1 minucie wrzuć
pomidory pokrojone w małą kostkę, smaż dodatkowe 5 minut. Po tym czasie podlej połową
wywaru, poczekaj aż nadmiar płynu odparuję. Wsyp ulubione
orzechy lub nasiona, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiel za pomocą blendera, wąskim strumieniem wlewając pozostały
wywar. Dopraw
sokiem z cytryny oraz
solą, wsyp
czarnuszkę i wymieszaj. Podawaj z liśćmi
kolendry.Inne odcinki cyklu zobaczysz tutajKanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj