ßßß Cookit - przepis na Pasta z czerwonej soczewicy z czarnuszką [Jakub Kuroń gotuje]

Pasta z czerwonej soczewicy z czarnuszką [Jakub Kuroń gotuje]

nazwa

Wykonanie

Popularny humus może się znudzić. Czym go zastąpić? Pasta z czerwonej soczewicy z czarnuszką to doskonała alternatywa. Przepis Jakuba Kuronia przypadnie do gustu weganom, wegetarianom, a nawet mięsożercom. Idealnie nada się na kanapki.
Składniki:
11/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 liście laurowe
1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę
1 marchewka obrana, pokrojona w cienkie plasterki
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 pomidory, sparzone i obrane ze skórki
1 szklanka wywaru warzywnego
50 g nasion słonecznika
½ łyżeczki curry w proszku
1/3 łyżeczki kolendry mielonej
¼ łyżeczki kminu mielonego
Sok z ½ cytryny
3 łyżki listków kolendry
1 łyżka nasion czarnuszki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, płatki chilli
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalej 1,5 l wody, zagotuj zbierz pianę, dodaj liście laurowe, połowę oliwy oraz łyżeczkę soli. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wsyp cebulę z czosnkiem i marchewkę. Smaż przez 5 minut, następnie dodaj przyprawy, curry, kolendrę mieloną, kmin. Po 1 minucie wrzuć pomidory pokrojone w małą kostkę, smaż dodatkowe 5 minut. Po tym czasie podlej połową wywaru, poczekaj aż nadmiar płynu odparuję. Wsyp ulubione orzechy lub nasiona, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiel za pomocą blendera, wąskim strumieniem wlewając pozostały wywar. Dopraw sokiem z cytryny oraz solą, wsyp czarnuszkę i wymieszaj. Podawaj z liśćmi kolendry.
Inne odcinki cyklu zobaczysz tutaj
Kanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,135410,19243162,pasta-z-czerwonej-soczewicy-z-czarnuszka-jakub-kuron-gotuje.html