Wykonanie

Nie namawiam do zastępowania tradycyjnego barszczu czerwonego na zakwasie tą zupą z pieczonych
buraków, ale zachęcam by zrobić ją przy okazji świątecznego spotkania ze znajomymi albo na Sylwestra. Albo gdy nie udało się zrobić/kupić zakwasu do barszczu.Zupa jest smaczna, zaręczam. Sama bałam się jak przyjmą taką ekstrawagancką zupę moi znajomi, ale smakowało im, niektórzy brali nawet dokładki. Także bez obaw -
dajcie jej szansę. To pieczone
buraki stanowią o jej aromacie. Samo jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, ale trzeba rozplanować czynności - ugotować
wywar, upiec
buraki.
Wywar warzywny może być naprawdę lekki. Mój powstał z ugotowania warzyw do tradycyjnej sałatki jarzynowej. To moja swobodna interpretacja przepisu zamieszczonego w "Elle", którego autorką jest
Marta, prowadząca wegetariańskiego bloga jadlonomia.com Ze swej strony dodałam
gruszki wędzone, by wzbogacić nimi
wywar smakiem wędzonki - oto mój sposób na nieużywanie
boczku w niektórych daniach. Teraz, kiedy wędzone
owoce są w sklepach, warto kupić "na zapas". Sklepy poza sezonem bożonarodzeniowym praktycznie ich nie sprzedają.Składniki:1 kg niedużych
buraków2 średnie
ziemniaki1 spora
marchewka1 nieduża
pietruszka (opcjonalnie, pominęłam)1 mała
cebula np. cukrowa1/2 dużego
jabłka2 wędzone
gruszki lub 4-5 wędzonych
śliwek1,2 litra delikatnego
bulionu warzywnegoząbek
czosnku1/2 łyżeczki suszonej
bazylii lub
majeranku1
liść laurowy5-6 ziarenek
ziela angielskiegomasło klarowane lub
olej rzepakowysól i
pieprz, do smakudo posypania -
natka pietruszki (opcjonalnie)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C.
Buraków nie obierać, tylko dokładnie umyć i szczelnie zawinąć w folię aluminiową (zapobiegnie t ich wysychaniu). Piec przez 60-90 minut (w zależności od wielkości
buraków - mają być miękkie gdy wbijamy w nie widelec), następnie rozwinąć je z folii i wystudzić.Przygotować
bulion warzywny. Mój powstał przez ugotowanie 2
marchewek,
pietruszki, kawałka
selera i
ziemniaków (był dość skromny, ale szkoda było wylewać
wywar powstały z gotowania składników na
sałatkę jarzynową).
Bulion odlać do garnka, dodać wędzone
gruszki i pogotować około 5 minut, aby
bulion przeszedł aromatem i smakiem
owoców.
Gruszki wyjąć i wyrzucić.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na dno dużego garnka z szerokim dnem z rozgrzanym
masłem lub
olejem. Dodać
ziele angielskie i
liść laurowy, smażyć na małym ogniu do czasu, aż
cebula się zeszkli - tzn. będzie miękka i złocista.W tym samym czasie obrać
jabłko i usunąć gniazdo nasienne, pokroić je w kostkę. Obrać też
ziemniaki,
marchew i
pietruszkę, a następnie wszystko pokroić niedbale w kostkę. Z usmażonej złotej
cebuli wyjąć
liść laurowy i
ziele angielskie, następnie dodać pokrojone warzywa oraz ząbek
czosnku. Wymieszać i przez 3-4 minuty smażyć wszystko na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Podsmażone warzywa będą dużo lepsze niż tylko gotowane. Dodać
jabłka i podsmażyć jeszcze przez minutę - dwie.Wystudzone
buraki pokroić na ósemki, dodać do warzyw w garnku i dokładnie wymieszać. Wlać gorący
bulion warzywny, dodać
majeranek lub
bazylię, a następnie gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie, czyli ok. 15 minut. W razie potrzeby dodać trochę
wody.Miękkie warzywa zmiksować za pomocą ręcznego blendera ("żyrafy") na gładki krem, w razie potrzeby dodaj trochę więcej bulionu/wody.Doprawić do smaku
solą i
czarnym pieprzem. Podawać ciepłe. Można posypać
natką pietruszki.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb