Wykonanie
Ciastem, który Jan Paweł II rozsławił na całą Polskę a może i na świat jest kremówka. Wystarczyło jedno zdanie wypowiedziane w czasie spotkania z wiernymi aby ranga
ciastka z kremem ze zwykłej urosła do papieskiej. Można by sądzić na tej podstawie że było to ulubione ciasto papieża. Tymczasem czytając różne artykuły na jego temat
doszłam do jednego wniosku: papież nie był smakoszem. Jako człowiek skromny w każdej sferze życia, a zwłaszcza w tej materialnej, zadowalał się prostymi posiłkami i raczej jadał by zaspokoić głód a nie po to by się rozkoszować. Dobrym źródłem na ten temat był ksiądz Mieczysław
Maliński, przyjaciel papieża. Według niego Jan Paweł II nie ujawniał swoich preferecji wiadomo jednak było, że lubi
ziemniaki z kwaśnym
mlekiem, jajecznicę na
boczku,
kiełbasę na gorąco. Na obiad papież jadał specjały kuchni włoskiej, spaghetti oraz ulubioną zupę warzywnę minestrone, ponadto
cielęcinę i
ryby. A na deser, nie kremówkę lecz szarlotkę lub sernik. Siostry sercanki, które prowadziły papieżowi kuchnię nie miały zatem trudnego zadania. Wszystko miało być proste i skromne. Natknęłam się na przepis sióstr na wyborny sernik dla papieża. Jest to taki tradycyjny wypiek na kruchym cieście, i raczej należy do tych ciężkich. Ja się nieco odzwyczaiłam od tego rodzaju serników ale wiem, że mają one swoich zwolenników.

Źródło: Kolekcja Jan Paweł IISkłądniki na ciasto:3 szklanki
mąki3 łyżki
kakao25 dag
masła1/2 szklanki
cukru pudru4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową:1 kg
sera białego25 dag
masła1 szklanka
cukru pudru2
białka8
żółtek1,5
torebki budyniu
waniliowegoskórka z 1
pomarańczyPosiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na 1/2 godź. do lodówki. Odciąć 1/3 ciasta, resztą wylepić tortownicę (26 cm średnicy). Podpiec na jasnozłoty kolor. Wszystkie składniki masy oprócz 2
białek utrzeć w malakserze na puszystą masę. Delikatnie wynieszać ubite
białka, otartą skórkę z
pomarańczy. Masę wylać na podpieczony spód. Na grubej tarce zetrzeć resztę ciasta i posypać masę, Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 min.Smacznego:)