ßßß Cookit - przepis na CIASTKA ZEBRA (BARDZO KRUCHE)

CIASTKA ZEBRA (BARDZO KRUCHE)

nazwa

Wykonanie

Bardzo kruche ciasteczka z kakao i wanilią. Recepturę na ciasto kruche użyte do wyrobu ciastek, dostałam od koleżanki z Turcji.
Inne wypieki z "zebrowym" wzorem:
- Sernik zebra
- Babka zebra (tradycyjna)
- Babka zebra (pomarańczowo-kakaowa
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 żółtko
1 szklanka skrobi kukurydzianej
1,5 szklanki cukru pudru (użyłam 1 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
0,5 szklanki oleju
150 gramów zimnego masła
2 łyżki kakao
1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki (oprócz kakao i cukru waniliowego) zagnieć. Chodzi tylko o połączenie się składników.
2. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej cukier waniliowy. Zagnieć obie.
3. Zawiń ciasta w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
4. Podziel oba ciasta na dowolną ilość równych części (każda część będzie stanowić jedną warstwę ciastka.
5. Rozwałkuj części na niezbyt cienkie prostokątne placki.
6. Ułóż placki na sobie.
7. Wyrównaj boki powstałego bloku z ciasta, zawiń go w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.
8. Pokrój blok na plastry.
9. Ułóż plastry na papierze do pieczenia.
10. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do zarumienienia.
11. Przekładaj ciastka z blachy na talerz dopiero po ich całkowitym wystudzeniu.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/05/ciastka-zebra-bardzo-kruche.html