Wykonanie
Bardzo kruche
ciasteczka z
kakao i
wanilią. Recepturę na ciasto kruche użyte do wyrobu
ciastek, dostałam od koleżanki z Turcji.Inne wypieki z "zebrowym" wzorem:- Sernik zebra- Babka zebra (tradycyjna)- Babka zebra (
pomarańczowo-
kakaowaPrzepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:2,5 szklanki
mąki1
żółtko1 szklanka
skrobi kukurydzianej1,5 szklanki
cukru pudru (użyłam 1 szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli0,5 szklanki
oleju150 gramów zimnego
masła2 łyżki
kakao1 saszetka
cukru z prawdziwą
waniliąWykonanie:1. Wszystkie składniki (oprócz
kakao i
cukru waniliowego) zagnieć. Chodzi tylko o połączenie się składników.
2. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj
kakao, a do drugiej
cukier waniliowy. Zagnieć obie.
3. Zawiń ciasta w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.4. Podziel oba ciasta na dowolną ilość równych części (każda część będzie stanowić jedną warstwę
ciastka.5. Rozwałkuj części na niezbyt cienkie prostokątne placki.
6. Ułóż placki na sobie.
7. Wyrównaj boki powstałego bloku z ciasta, zawiń go w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.8. Pokrój blok na plastry.9. Ułóż plastry na papierze do pieczenia.10. Piecz
ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do zarumienienia.11. Przekładaj
ciastka z blachy na talerz dopiero po ich całkowitym wystudzeniu.Smacznego :)