Wykonanie
![](/Data/Images/przepisy-aleksandry.blogspot.com\2015_slash_05_slash_ciastka-zebra-bardzo-kruche/l/-319662581.JPG)
Bardzo kruche
ciasteczka z
kakao i
wanilią. Recepturę na ciasto kruche użyte do wyrobu
ciastek, dostałam od koleżanki z Turcji.Inne wypieki z "zebrowym" wzorem:- Sernik zebra- Babka zebra (tradycyjna)- Babka zebra (
pomarańczowo-
kakaowaPrzepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:2,5 szklanki
mąki1
żółtko1 szklanka
skrobi kukurydzianej1,5 szklanki
cukru pudru (użyłam 1 szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli0,5 szklanki
oleju150 gramów zimnego
masła2 łyżki
kakao1 saszetka
cukru z prawdziwą
wanilią![](/Data/Images/przepisy-aleksandry.blogspot.com\2015_slash_05_slash_ciastka-zebra-bardzo-kruche/l/340450483.JPG)
Wykonanie:1. Wszystkie składniki (oprócz
kakao i
cukru waniliowego) zagnieć. Chodzi tylko o połączenie się składników.
![](/Data/Images/przepisy-aleksandry.blogspot.com\2015_slash_05_slash_ciastka-zebra-bardzo-kruche/l/-766596003.JPG)
2. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj
kakao, a do drugiej
cukier waniliowy. Zagnieć obie.
![](/Data/Images/przepisy-aleksandry.blogspot.com\2015_slash_05_slash_ciastka-zebra-bardzo-kruche/l/-863721364.JPG)
3. Zawiń ciasta w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.4. Podziel oba ciasta na dowolną ilość równych części (każda część będzie stanowić jedną warstwę
ciastka.5. Rozwałkuj części na niezbyt cienkie prostokątne placki.
![](/Data/Images/przepisy-aleksandry.blogspot.com\2015_slash_05_slash_ciastka-zebra-bardzo-kruche/l/-916139548.JPG)
6. Ułóż placki na sobie.
![](/Data/Images/przepisy-aleksandry.blogspot.com\2015_slash_05_slash_ciastka-zebra-bardzo-kruche/l/940742745.JPG)
7. Wyrównaj boki powstałego bloku z ciasta, zawiń go w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.8. Pokrój blok na plastry.9. Ułóż plastry na papierze do pieczenia.10. Piecz
ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do zarumienienia.11. Przekładaj
ciastka z blachy na talerz dopiero po ich całkowitym wystudzeniu.Smacznego :)