ßßß
składniki na 120 wyciskanych lub 80 niewyciskanych:- 3 szkl mąki- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 250g miękkiego masła- 4 żółtka- 3/4 szkl cukru pudru- 1 łyżka cukru z wanilią- 3 łyżki olejuPrzesiać do dużej miski mąkę, proszek i cukry. Wymieszać, dodać miękkie masło, żółtka i olej. Zagnieść gładkie ciasto, ewentualnie trochę schłodzić.Przełożyć do szprycy, formować ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze i piec każdą partię w 180°C przez 12-15 minut lub 10 minut w termoobiegu w 175°C. Odstawić do przestygnięcia.A co, jeśli nie masz szprycy? Wystarczy ulepić z ciasta małe kulki o średnicy ok. 1,5cm, układać na blasze wyłożonej papierem w pewnych odległościach od siebie i spłaszczyć każdą kulkę widelcem. Następnie należy piec ciastka kilka minut dłużej niż w podstawowym przepisie, do zrumienienia (u mnie 20 minut, ale mój piekarnik jest dość nieszczelny).
źródło: blog Margarytki