Wykonanie
Te babeczki bosko pachną
pomarańczą i marcepanem.Mocno kojarzą mi się ze świętami, Wam też? Moim zdaniem są tak pyszne, że można je zaserwować na świątecznym
stole. W samym środku kryją marcepanową niespodziankę.Polane lukrem
pomarańczowym smakują jeszcze lepiej, możecie też polać
czekoladą taką jaką lubicie, najlepiej gorzką lub białą.
przepis własny na 12 sztuk300 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukruszczypta
soli1 łyżka
cukru marcepanowego1 duża
pomarańcza ( sok z połowy + skórka z całej)100 ml
oleju lub roztopionego
masła2 duże
jajka150 ml
jourtu naturalnegosok z połowy
pomarańczy100 g masy marcepanowej1 łyżka
kakao do obtoczenia kulek marcepanu
lukier z
cukru pudru i soku
pomarańczyskórka otarta
pomarańczy do ozdobienia
Nastawiamy piecyk na 180 stopni. Do formy na mufinki wkładamy papilotki.Na nadzienie z masy marcepanowej formujemy małe kuleczki i obtaczamy w
kakao. Odstawiamy.Do miski przesiewamy
mąkę z
solą,
cukrem,
cukrem marcepanowym i
proszkiem do pieczenia.Dodajemy skórkę startą z
pomarańczy. To koniec sypkich składników.Wyciskamy teraz sok z połowy
owocu.W miseczce łączymy
jogurt,
olej, sok z
pomarańczy, 2 całe
jajka mieszając dokładnie składniki.Płynne składniki wlewamy do sypkich i mieszamy widelcem niezbyt dokładnie, tak by były grudki.Do foremek nakładamy po łyżce ciasta, na środku umieszczamy kulkę marcepana. Przykrywamy pozostałym
ciastem każdą kulkę. Pieczemy 15- 20 minut do zrumienienia babeczek ( do suchego patyczka). Studzimy, lukrujemy.