ßßß Cookit - przepis na CIASTKA KAWOWO-ORZECHOWE (BARDZO KRUCHE)

CIASTKA KAWOWO-ORZECHOWE (BARDZO KRUCHE)

nazwa

Wykonanie

Moja turecka koleżanka kilka tygodni temu wyprowadziła się do Turcji i dostałam od niej notesik z przepisami. Kilka z nich na pewno wykorzystam, bo wydają się bardzo smaczne.
Dzisiaj przedstawiam recepturę na niesamowicie kruche ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Dodatek kawy, kakao i orzechów był już moją inwencją :).
Mam nadzieję, że będą smakować.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 żółtko
1 szklanka skrobi kukurydzianej
1,5 szklanki cukru pudru (użyłam 1 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
0,5 szklanki oleju
150 gramów zimnego masła
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
dowolne orzechy *
*do ciastek lepiej użyć orzechów laskowych lub ziemnych, włoskie gorzknieją podczas pieczenia (o czym sama się przekonałam, bo właśnie tych orzechów użyłam i był to błąd)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasta (oprócz orzechów) zagnieć - chodzi tylko o połączenie się składników.
2. Uformuj z ciasta dwie kule, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
3. Uformuj z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego i układaj je na papierze do pieczenia.
4. Udekoruj ciastka kawałkami orzechów (leciutko wbij je w kulki).
5. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (proszę wziąć pod uwagę, że każdy piekarnik się od siebie różni, więc trzeba kontrolować wypiekanie).
6. Upieczone ciastka pozostaw do całkowitego ostudzenia zanim przeniesiesz je na paterę (gorące są naprawdę kruche i mogą się pokruszyć).
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/05/ciastka-kawowo-orzechowe-bardzo-kruche.html