Wykonanie
Moja turecka koleżanka kilka tygodni temu wyprowadziła się do Turcji i dostałam od niej notesik z przepisami. Kilka z nich na pewno wykorzystam, bo wydają się bardzo smaczne.Dzisiaj przedstawiam recepturę na niesamowicie kruche
ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Dodatek
kawy,
kakao i
orzechów był już moją inwencją :).Mam nadzieję, że będą smakować.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:2,5 szklanki
mąki1
żółtko1 szklanka
skrobi kukurydzianej1,5 szklanki
cukru pudru (użyłam 1 szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli0,5 szklanki
oleju150 gramów zimnego
masła1 łyżka
kakao1 łyżka
kawy rozpuszczalnej lub zbożowejdowolne
orzechy **do
ciastek lepiej użyć
orzechów laskowych lub ziemnych, włoskie gorzknieją podczas pieczenia (o czym sama się przekonałam, bo właśnie tych
orzechów użyłam i był to błąd)Wykonanie:1. Wszystkie składniki na ciasta (oprócz
orzechów) zagnieć - chodzi tylko o połączenie się składników.2. Uformuj z ciasta dwie kule, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.3. Uformuj z ciasta kulki o wielkości
orzecha włoskiego i układaj je na papierze do pieczenia.
4. Udekoruj
ciastka kawałkami
orzechów (leciutko wbij je w kulki).
5. Piecz
ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (proszę wziąć pod uwagę, że każdy piekarnik się od siebie różni, więc trzeba kontrolować wypiekanie).6. Upieczone
ciastka pozostaw do całkowitego ostudzenia zanim przeniesiesz je na paterę (gorące są naprawdę kruche i mogą się pokruszyć).Smacznego :)