Wykonanie
Uwielbiam fast foody. Niestety, nie jadam ich od kiedy moja świadomość kulinarna stała się trochę większa chociaż przyznaje, że czasami "zgrzeszę". Ale nawet wtedy biorę frytki ewentualnie wrapa z
kurczakiem . Chociaż i tak nie mam pewności jakiej jakości jest
kurczak lub
olej na którym smażyły się frytki ale jeszcze jestem w stanie to zjeść a jak jestem bardzo głodna to nawet mi smakuje. Natomiast nigdy jeszcze nie
jadłam burgera. Mało apetyczny widok i brak
wiedzy na temat składu
mięsnego kotlecika wkladanego do środka skutecznie mnie powstrzymuje. Natomiast domowe burgery to już zupełnie inna bajka. Przymierzam się do takich z kotlecikiem ale
póki co proponuję Wam z kawałkami
kurczaka.
Mięso kurczaka gotuje się w pikantnym sosie, z dość sporą ilością przypraw, które można oczywiście zredukować. Ja lubię wyraziste smaki więc ta ilość jest dla mnie odpowiednia ale dla dzieci będzie trochę za ostro. I proszę, nie przerażajcie się długą lista skladników. One wszystkie mają wpływ na fenomenalny smak
kurczaka. Ja swoje burgery zrobiłam z tymi
bułkami ale można oczywiście użyć innych.
Źródło + moje zmianySkładniki:1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy z oliwek1 średnia
cebula, posiekana1 posiekana
papryczka jalapeno3 przeciśnięte ząbki
czosnku1 1/2 szklanki passaty pomidorowej2 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
sosu Worcestershire1/3 szklanki
octu jabłkowego1 łyżeczka
musztardy1/4 szklanki sosu pikantnego np.
chili1/4 łyżeczk i
pieprzu cayenne2 łyżeczki
chili2 łyżeczki
papryki wędzonej
sól i świeżo zmielony
pieprz3 udka bez kościSkładniki na surówkę z
kapusty czerwonej2 filiżanki
czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej3 łyżki
greckiego jogurtu1/4 łyżeczki
chili mielonej1 łyżka
soku z limonkiWymieszać wszystkie składniki sosu, polać
kapustę, wymieszać i odstawić na bok. Surówkę nalezy zrobić wcześniej aby
kapusta zmiękła. Jeśli ktoś woli, można wcześniej
kapustę zblanszować.W patelni o grubym dnie rozgrzać
masło i
oliwę. Dodać
cebulę i jalapeno i smażyć aż zmiękną, ok 5-6 min. Dodać
czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać passatę,
cukier,
sól,
sos worcesershire,
ocet, sos pikantny,
pieprz i
chili. Gotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać kawałki
kurczaka i gotować około 1 godziny. W razie potrzeby dolewać
wodę w małych ilościach.Przygotowane
bułki przekroić na pół, ukladać na nich kawałki
kurczaka w pikantnym sosie, następnie surówkę z
czerwonej kapusty lub inną i przykryć drugą połówką
bułki. Podawać natychmiast.Smacznego:)