ßßß Cookit - przepis na Burgery z pikantnym kurczakiem

Burgery z pikantnym kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam fast foody. Niestety, nie jadam ich od kiedy moja świadomość kulinarna stała się trochę większa chociaż przyznaje, że czasami "zgrzeszę". Ale nawet wtedy biorę frytki ewentualnie wrapa z kurczakiem . Chociaż i tak nie mam pewności jakiej jakości jest kurczak lub olej na którym smażyły się frytki ale jeszcze jestem w stanie to zjeść a jak jestem bardzo głodna to nawet mi smakuje. Natomiast nigdy jeszcze nie jadłam burgera. Mało apetyczny widok i brak wiedzy na temat składu mięsnego kotlecika wkladanego do środka skutecznie mnie powstrzymuje. Natomiast domowe burgery to już zupełnie inna bajka. Przymierzam się do takich z kotlecikiem ale póki co proponuję Wam z kawałkami kurczaka. Mięso kurczaka gotuje się w pikantnym sosie, z dość sporą ilością przypraw, które można oczywiście zredukować. Ja lubię wyraziste smaki więc ta ilość jest dla mnie odpowiednia ale dla dzieci będzie trochę za ostro. I proszę, nie przerażajcie się długą lista skladników. One wszystkie mają wpływ na fenomenalny smak kurczaka. Ja swoje burgery zrobiłam z tymi bułkami ale można oczywiście użyć innych.
Źródło + moje zmiany
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula, posiekana
1 posiekana papryczka jalapeno
3 przeciśnięte ząbki czosnku
1 1/2 szklanki passaty pomidorowej
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu Worcestershire
1/3 szklanki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
1/4 szklanki sosu pikantnego np. chili
1/4 łyżeczk i pieprzu cayenne
2 łyżeczki chili
2 łyżeczki papryki wędzonej
sól i świeżo zmielony pieprz
3 udka bez kości
Składniki na surówkę z kapusty czerwonej
2 filiżanki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
3 łyżki greckiego jogurtu
1/4 łyżeczki chili mielonej
1 łyżka soku z limonki
Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać kapustę, wymieszać i odstawić na bok. Surówkę nalezy zrobić wcześniej aby kapusta zmiękła. Jeśli ktoś woli, można wcześniej kapustę zblanszować.
W patelni o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę i jalapeno i smażyć aż zmiękną, ok 5-6 min. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać passatę, cukier, sól, sos worcesershire, ocet, sos pikantny, pieprz i chili. Gotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać kawałki kurczaka i gotować około 1 godziny. W razie potrzeby dolewać wodę w małych ilościach.
Przygotowane bułki przekroić na pół, ukladać na nich kawałki kurczaka w pikantnym sosie, następnie surówkę z czerwonej kapusty lub inną i przykryć drugą połówką bułki. Podawać natychmiast.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/09/Burgery-z-pikantnym-kurczakiem.html