ßßß Cookit - przepis na Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

nazwa

Wykonanie

Share the post "Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken"
Dziś kolejny z serii przepisów z mięsem w postaci „pulled” w roli głównej. Tym razem w wersji szybkiej, kurczakowej i prosto do bułki
Staliśmy się ogromnymi fanami tych kanapek i na pewno nie jest to ostatni tego typu eksperyment. Podałam z colesławem z serem z niebieską pleśnią . Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pulled chicken w szybkim sosie BBQ
(4 porcje)
Składniki na kanapki:
2 szklanki upieczonego/usmażonego kurczaka, porozdzielanego na włókna lub posiekanego
4 bułki do hamburgerów, zarumienione pod grillem
1 szklanka startego żółtego sera
1 szklanka colesława z serem z niebieską pleśnią
Składniki na sos BBQ:
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szklanka ketchupu
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W małym rondelku rozgrzej olej , wrzuć czosnek i cebulę, po czym smaż do jej zeszklenia.
Dodaj resztę składników sosu i gotuj do rozpuszczenia się cukru. Teraz dodaj kurczaka i gotuj całość kolejne 5 minut.
Wyłóż gorącego kurczaka z sosem na bułki, posyp serem i wyłóż na całość colesława.
Smacznego!
English version
Easy BBQ pulled chicken
(4 servings)
Ingredients:
2 cups cooked and shredded chicken
4 hamburger buns, toasted
1 cup cheddar cheese (grated)
1 cup blue cheese coleslaw
Ingredients for the BBQ sauce:
1 small onion, minced
2 cloves garlic, minced
1 tbsp canola oil
1 cup ketchup
2 tablespoons dijon mustard
2 tablespoons brown sugar
2 tablespoons Worcestershire sauce
2 tablespoons apple cider vinegar
1 tablespoon chili powder
1/2 teaspoon smoked hot paprika
salt and pepper to taste
Preparation:
Heat the oil in a small sauce pan, add onion and garlic and cook until translucent.
Add rest of the sauce ingredients and cook until sugar melts. Add shreded chicken and cook for 5 minutes.
Serve hot with buns topped with cheddar and blue cheese coleslaw.
Enjoy!
Share the post "Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken"
Źródło:http://karmelowy.pl/pulled-chicken-w-szybkim-sosie-bbqeasy-bbq-pulled-chicken