Wykonanie
Share the post "Pikantny pulled chicken/Spicy pulled chicken"Zachęcona sukcesami w zakresie pulled
pork z
polędwiczki wieprzowe j i pulled
pork z
pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone
mięso z
udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie
pomidorów. Gdy
mięso jest już miękkie, wręcz rozpadające się, należy je rozdzielić na włókna za pomocą dwóch widelców i wymieszać z aromatycznym sosem. Ja podałam
kurczaka w bułkach hamburgerowych z najlepszym colesławem, jednak równie dobrze można go podać
makaronem lub zwyczajnie z
ziemniakami. Polecam gorąco, gdyż to danie jest niemożliwie pyszne!Scroll down for recipe English(4-6 porcji)Składniki:
olej rzepakowy1 mała
cebula, drobno posiekana1 duży ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1
papryczka jalapeno, drobno posiekana220 ml passaty3 łyżki
octu jabłkowego2 łyżki
miodu1 łyżka mielonej
słodkiej papryki1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
sosu Worcestershire1 łyżeczka wytrawnej
musztardy2 łyżeczki
chili w proszku
sól i
pieprz do smaku700 g
mięsa z
udek kurczaka bez skóry (ewentualnie piersi)Przygotowanie:W większym garnku z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu łyżkę
oleju. Włóż
cebulę i jalapeno, po czym smaż do zeszklenia
cebuli, około 3-5 minut, często mieszając. Dodaj w
czosnek i smaż, mieszając, około 30 sekund.Następnie wmieszaj wszystkie składniki od passaty do
soli i
pieprzu, włóż
kurczaka i wymieszaj tak, by był cały pokryty sosem. Zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj, aż
kurczak będzie ugotowany i wręcz rozpadający się, około 1 godziny.Za pomocą dwóch widelców rozdziel
mięso na włókna i dokładnie wymieszaj z sosem. Pozostaw na bardzo małym ogniu przez kolejne 20 minut i podawaj.Smacznego!
English version(4-6 servings)Ingredients:canola oil1 small onion, finely chopped1 large clove garlic, minced1 minced jalapeno pepper220 ml tomato passata3 tbsp apple cider vinegar2 tbsp honey1 tbsp ground
paprika1 tbsp tomato paste1 tbsp Worcestershire sauce1 tsp
mustard2 tsp ground
chilisalt and ground black pepper, to taste700 g boneless, skinless chicken thighsPreparation:Heat a tablespoon of oil in a large heavy-bottomed pot over medium heat. Add in the onion and jalapeno and cook until softened about 3-5 minutes, stirring often. Add in the garlic and cook, stirring, about 30 seconds or until fragrant.Stir in the tomato passata through salt and pepper, next add chicken and stir to coat. Reduce heat to low and cook until chicken is fork-tender and easily pulls apart, about 1 hour.Using two forks, shred the chicken right in the sauce. Allow the shredded chicken to sit in the sauce over low heat for 20 minutes and
serve.Enjoy!
Share the post "Pikantny pulled chicken/Spicy pulled chicken"