Wykonanie
Tym razem przedstawiam następny udany, po polędwiczce, eksperyment z
szynką wieprzową w
pomarańczowym sosie bbq. Znowu wykorzystałam do tego dania
bułki hamburgerowe, ale można też podać zwyczajnie na talerzu z ziemniaczkami i surówką. Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:ok. 900 g porcja
szynki wieprzowej, bez kości3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu4 duże
bułki hamburgeroweSkładniki na sos:1/2 szklanki
soku pomarańczowego90 ml
koncentratu pomidorowego1/8 szklanki
octu jabłkowego1/4 szklanki
miodu1 1/2 łyżki
sosu Worcestershire3/4 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1/2 łyżeczki startej
skórki pomarańczowej2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę3/4 łyżeczki mielonego
chilli1/8 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/4 łyżeczki granulowanej
cebuliPrzygotowanie:Umyj
mięso i wytrzyj je papierowymi ręcznikami. Następnie natrzyj je
solą i
pieprzem.W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu bbq.Włóż
mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstaw do do piekarnika nagrzanego do 150 0C. Piecz ok. 3-4 godzin.Zdejmij folię, odlej powstały podczas pieczenia płyn i wlej sos bbq. Piecz kolejną godzinę lub do miękkości.Następnie podziel
mięso dwoma widelcami na włókna, wymieszaj z sosem i podawaj.Smacznego!
English versionOrange Barbeque Pulled
Pork (4 servings)Ingredients:900 g
pork roast, boneless3/4 teaspoon salt1/4 teaspoon pepper4 large burger bunsIngredients for the sauce:1/2 cup orange juice90 ml of tomato paste1/8 cup apple cider vinegar1/4 cup honey1 1/2 tablespoons Worcestershire sauce3/4 teaspoon ground
paprika1/2 teaspoon grated orange zest2 cloves garlic, crushed3/4 teaspoon ground
chilli1/8 teaspoon ground cumin1/4 teaspoon onion powderPreparation:Rinse the meat with water and pat dry with paper towels. Rub with salt and pepper.In a bowl, mix together all the bbq sauce ingredients .Place
pork roast in a baking pan, cover with aluminium foil and put into preheated to 150 0C oven. Bake for 3-4 hours.Remove the foil, drain any liquids and add the bbq sauce. Bake for another hour or until tender.Remove the dish from the oven and, using two forks shread the meat and mix with sauce.
Serve with buns!Enjoy!
Share the post "Pulled
pork z
pomarańczowym sosem barbeque"