Wykonanie
Share the post "
Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce"Nie znam osoby, która nie lubiłaby
sosu barbecue – ja uwielbiam! Lekko przydymiony w smaku, słodko-kwaśny i mocno
pomidorowy. Doskonały do wszystkich
mięs i kanapek. W trakcie mojego poszukiwania przepisu idealnego, natknęłam się na książkę Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”, która jest kopalnią doskonałych receptur na pyszne dania. Tym razem także się nie zawiodła, sos wyszedł przepyszny! A co najważniejsze, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, polecam!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:1/2 łyżki
oleju3 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane1
szalotka, drobno posiekana (lub mała
cebula)1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
musztardy Dijon1/4 łyżeczki
chili cayenne1/4 łyżeczki wędzonej
papryki210 g passaty pomidorowej100 ml
octu jabłkowego120 g
cukru trzcinowego Demerara1 łyżka
sosu Worcestershire1 łyżka golden
syrup (ja zastąpiłam
miodem)1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuPrzygotowanie:W rondelku na średnim ogniu rozgrzej
olej, włóż
czosnek i posiekaną
szalotkę i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 7-10 minut.Dodaj wszystkie suche
przyprawy wraz z
musztardą i smaż mieszając kolejne 2 minuty.Dodaj do passatę,
ocet,
cukier,
sos Worcestershire, golden syrup/miód,
sól i
pieprz i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.Przelej zawartość rondelka do blendera i zmiksuj na gładki sos. W celu uzyskania większej jedwabistości można przetrzeć dodatkowo przez geste sitko. Odstaw do ostygnięcia.Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, nawet do 2-3 tygodni.Smacznego!
English versionHeston’s Barbecue sauce(4 servings)Ingredients:1/2 tbsp oil3 cloves of garlic, peeled and finely chopped1 shallot, finely chopped1/4 tsp ground ginger1/4 tsp
mustard powder (I added Dijon
mustard)1/4 tsp
cayenne pepper1/4 tsp smoked
paprika210 g passata100 ml cider vinegar120 g demerara sugar1 tbsp Worcestershire sauce1 tbsp golden
syrup (I added honey)1/2 tsp salt1/4 tsp ground black pepperPreparation:Heat oil in a saucepan over a medium heat. Add the garlic and chopped shallot and cook until caramelised, about 7-10 minutes.Add the dry spices along with
mustard, and continue to cook for 2 minutes, stirring to incorporate them.Add the passata, vinegar, sugar, Worcestershire sauce, golden syrup/honey, salt and pepper and cook for 20 minutes.
Pour the contens of the saucepan into a blender and blitz for 30 seconds until smooth. Pass through a
fine sieve and allow to cool.Keep in and airtight container in the fridge until needed, for 2-3 weeks.Enjoy!
Share the post "
Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce"