ßßß
(4 porcje)Składniki:1/2 łyżki oleju3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane1 szalotka, drobno posiekana (lub mała cebula)1/4 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki musztardy Dijon1/4 łyżeczki chili cayenne1/4 łyżeczki wędzonej papryki210 g passaty pomidorowej100 ml octu jabłkowego120 g cukru trzcinowego Demerara1 łyżka sosu Worcestershire1 łyżka golden syrup (ja zastąpiłam miodem)1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzuPrzygotowanie:W rondelku na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż czosnek i posiekaną szalotkę i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 7-10 minut.Dodaj wszystkie suche przyprawy wraz z musztardą i smaż mieszając kolejne 2 minuty.Dodaj do passatę, ocet, cukier, sos Worcestershire, golden syrup/miód, sól i pieprz i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.Przelej zawartość rondelka do blendera i zmiksuj na gładki sos. W celu uzyskania większej jedwabistości można przetrzeć dodatkowo przez geste sitko. Odstaw do ostygnięcia.Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, nawet do 2-3 tygodni.Smacznego!
English versionHeston’s Barbecue sauce(4 servings)Ingredients:1/2 tbsp oil3 cloves of garlic, peeled and finely chopped1 shallot, finely chopped1/4 tsp ground ginger1/4 tsp mustard powder (I added Dijon mustard)1/4 tsp cayenne pepper1/4 tsp smoked paprika210 g passata100 ml cider vinegar120 g demerara sugar1 tbsp Worcestershire sauce1 tbsp golden syrup (I added honey)1/2 tsp salt1/4 tsp ground black pepperPreparation:Heat oil in a saucepan over a medium heat. Add the garlic and chopped shallot and cook until caramelised, about 7-10 minutes.Add the dry spices along with mustard, and continue to cook for 2 minutes, stirring to incorporate them.Add the passata, vinegar, sugar, Worcestershire sauce, golden syrup/honey, salt and pepper and cook for 20 minutes.Pour the contens of the saucepan into a blender and blitz for 30 seconds until smooth. Pass through a fine sieve and allow to cool.Keep in and airtight container in the fridge until needed, for 2-3 weeks.Enjoy!
Share the post "Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce"


