ßßß Cookit - przepis na Sos barbecue (sos BBQ)

Sos barbecue (sos BBQ)

nazwa

Wykonanie

Na sos barbecue nie ma jednego konkretnego przepisu. W różnych regionach świata powstają różne odmiany sosu BBQ. Sos ma konsystencję od rzadkiej do bardzo gęstej. Rzadkie i ostre odmiany sosu nadają się do marynowania mięs przeznaczonych do grillowania lub pieczenia. Gęsty sos jest doskonałym dodatkiem do hamburgerów, potraw z grilla , kanapek, makaronów.
Bazą sosu są pomidory, a pozostałe składniki różnią się zależnie od kraju, a nawet regionu. Wersji sosu BBQ jest tyle, ilu gotujących go kucharzy. Niektórzy skrupulatnie ukrywają skład swoje wyjątkowej receptury, przekazując ja dopiero na łożu śmierci;)
Przygotowany przeze mnie sos barbecue jest słodko-kwaśny lekko pikantny, gęsty i ma cudowny aromat wędzonki;)
Składniki:
2 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki
1 puszka pomidorów bez skórek
1/2 szklanki wody
1 łyżka ostrej musztardy (u mnie musztarda rosyjska)
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki octu jabłkowego (lub czerwonego octu winnego)
2 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju do smażenia
1 płaska łyżeczka wędzonej soli
1,5 łyżki wędzonej papryki
2-3 łyżki brązowego cukru
ewentualnie 1/3 łyżeczki chili w proszku (pieprzu cayenne) lub kilka kropli sosu habanero
50 ml whiskey Jim Beam
Przygotowanie:
Szalotki i czosnek posiekać bardzo drobno i podsmażyć je na oleju.
Następnie dodać pomidory, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż pomidory, szalotki i czosnek rozgotują się tworząc gęsty sos. Jeśli sos nie będzie zawierał nierozgotowane warzywa, zmiksować go ręcznym blenderem.
Do sosu pomidorowego dodać wszystkie pozostałe składniki sosu barbecue. Gotować sos jeszcze 20-30 minut na bardzo wolnym ogniu, aż będzie gęsty jak ketchup. Sos należy często mieszać drewnianą łyżką, aby nie przywierał do garnka.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/11/sos-barbecue-sos-bbq.html