ßßß

Składniki:2 ząbki czosnku2 cebulki szalotki1 puszka pomidorów bez skórek1/2 szklanki wody1 łyżka ostrej musztardy (u mnie musztarda rosyjska)3 łyżki octu balsamicznego2 łyżki octu jabłkowego (lub czerwonego octu winnego)2 łyżki sosu Worcestershire3 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżka oleju do smażenia1 płaska łyżeczka wędzonej soli1,5 łyżki wędzonej papryki2-3 łyżki brązowego cukruewentualnie 1/3 łyżeczki chili w proszku (pieprzu cayenne) lub kilka kropli sosu habanero50 ml whiskey Jim BeamPrzygotowanie:Szalotki i czosnek posiekać bardzo drobno i podsmażyć je na oleju.Następnie dodać pomidory, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż pomidory, szalotki i czosnek rozgotują się tworząc gęsty sos. Jeśli sos nie będzie zawierał nierozgotowane warzywa, zmiksować go ręcznym blenderem.Do sosu pomidorowego dodać wszystkie pozostałe składniki sosu barbecue. Gotować sos jeszcze 20-30 minut na bardzo wolnym ogniu, aż będzie gęsty jak ketchup. Sos należy często mieszać drewnianą łyżką, aby nie przywierał do garnka.Smacznego