ßßß Cookit - przepis na SOS BBQ

SOS BBQ

nazwa

Wykonanie

Moda na grilla w stylu amerykańskim dotarła i do nas. Pewnie w przyszłości sprawimy sobie z Ł. olbrzymią maszynę do grillowania, tak popularną w Stanach i będziemy zapraszać znajomych na BBQ party. Póki co postanowiłam zebrać kilka przepisów, które kiedyś mogą nam się przydać. Zacznę od sosu BBQ, słodko-kwaśnego o charakterystycznym zapachu wędzonki.
Każdy region w Stanach charakteryzuje się swoim własnym stylem, dlatego też skład sosu barbecue różni się w zależności od szerokości geograficznej, pod którą powstał.
Podstawowe składniki zawsze są jednak te same. Bazą każdego sosu jest pasta pomidorowa oraz czosnek. Słodycz zapewniają: brązowy cukier, melasa, miód, cebula; cierpkość: ocet winny, sok z cytryny, sos Worcestershire; ostrość: chili, czarny pieprz, musztarda i ostre sosy typu tabasco; wędzony posmak: płynny dym, wędzona papryka w proszku.
Warto zapamiętać, że sos BBQ nie nadaje się na marynaty (ze względu na dodatek cukru, który lubi się przypalać). Wykorzystuje się go dopiero pod koniec grillowania, czy pieczenia. Najlepiej nakładać lekko podgrzany sos za pomocą kuchennego pędzelka na gotowe mięso.
Składniki:
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
500 g pasty pomidorowej
1/3 szklanki wody
1 łyżka papryki wędzonej w proszku
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki posiekanej natki kolendry
sól, pieprz do smaku
Ząbki czosnku, cebulę i papryczkę chili (bez pestek) siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa i smażymy je chwilę, by zmiękły. Po około 5 minutach wlewamy pastę pomidorową (ja wykorzystałam gotową w kartoniku, ale możecie przygotować ją sami ze świeżych pomidorów - usuńcie jednak skórkę i gniazda nasienne, a miąższ dokładnie rozetrzyjcie blenderem). Do pustego kartonika wlewamy wodę i opłukujemy go. Całość wlewamy na patelnię. Sos gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (musi zgęstnieć). Następnie dodajemy po kolei pozostałe składniki (bez soli i pieprzu). Sos BBQ podgrzewamy kolejne 10 minut. Przenosimy go do garnuszka i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc, by składniki dobrze się połączyły). Sól i pieprz dodajemy dopiero następnego dnia, do smaku.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/09/sos-bbq.html