ßßß Cookit - przepis na Szybki, pikantny sos barbecue (BBQ)

Szybki, pikantny sos barbecue (BBQ)

nazwa

Wykonanie

Sos barbecue ze względu na swój charakterystyczny smak jest nieodłącznym towarzyszem dań z grilla oraz pieczonych, zarówno jako dodatek, jak i marynata. Pasuje do wszystkich mięs oraz drobiu a nawet ryb. Dobrze sprawdzi się również na kanapkach. Ja ogromnie lubię go jako dodatek do warzyw: brokułów i fasolki szparagowej. Poniższy przepis pokazuje, jak w kilka chwil można przygotować taki sos samemu.
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 - 1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 szklanka keczupu
1/3 szklanki melasy
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu worcester
2 łyżeczki ostrej musztardy
olej do smażenia
W rondlu na niewielkiej ilości (ok. 2 łyżki) oleju podsmażyć obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Kiedy cebula będzie szklista, doda pieprz cayenne, paprykę i czarny pieprz. Zamieszać i od razu wlać keczup. dodać ocet, sos worcester, melasę i musztardę. Wymieszać.
Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Sos przecedzić przez sito, by pozbyć się cebuli.
Przelać do czystego słoika/butelki i szczelnie zakręcić.
Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/05/Szybki-pikantny-sos-barbecue-BBQ.html