ßßß
Składniki:4 frankfurterkikilka łyżek sosu BBQsos BBQ:(na słoiczek o pojemności około 300-400 ml)1 papryczka chilli1 pomidor1 średniej wielkości cebula3 ząbki czosnku3 łyżki stołowe dżemu morelowego Łowicz½ łyżki stołowej pieprzu cayenne*2 łyżki stołowe słodkiej papryki3 łyżki stołowe łagodnego ketchupu2 łyżki stołowe musztardy3 łyżki stołowe sosu Worcestershire4 łyżki stołowe octu balsamicznego2 łyżki stołowe sosu sojowego1 stołowa łyżka miodu1 i ½ łyżki stołowej brązowego cukru1 łyżka stołowa soku z cytryny½ łyżki pieprzu czarnego½ łyżeczki soli2 łyżki stołowe oleju*ilość pieprzu cayenne można zwiększyć lub zmniejszyć zależnie od tego, jak bardzo pikantne sosy lubiciePrzygotowanie:sos BBQ:W wysokim naczyniu blendujemy obranego ze skóry pomidora razem z pokrojoną papryczką chilli. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieprz cayenne i słodką paprykę, dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki: zblendowany pomidor z papryczką, dżem, ketchup, musztardę, brązowy cukier, sos Worcestershire, sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, pamiętając o tym, aby mieszać co jakiś czas. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos jest gotowy, gdy lekko zgęstnieje. Gotowy sos studzimy, przekładamy do słoiczka lub pojemnika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.kiełbaski:Frankfurterki delikatnie nacinamy nożem z dwóch stron i obtaczamy je dokładnie w kilku łyżkach sosu BBQ. Patelnię grillową lekko natłuszczamy, układamy na niej kiełbaski i smażymy do momentu, aż się zrumienią. Gotowe kiełbaski podajemy z chlebem, sosem BBQ lub musztardą.Smacznego!