Wykonanie
Wbrew swojej nazwie (" Baked Beans " czyli pieczona
fasola), potrawy tej najczęściej obecnie wcale się nie piecze, choć taki jest właśnie jej rodowód, ponieważ niegdyś wypiekano
fasolę w ceramicznych lub żelaznych kociołkach. Przypuszcza się, że być może pomysł na to danie został zaczerpnięty z francuskiego cassoulet a przepis przywieźli do stanów Zjednoczonych marynarze. Sam zaś sposób wypiekania
fasoli, obecnie charakterystyczny dla stanu Maine, prawdopodobnie pochodzi od Indian ze szczepu Penobscot. Po raz pierwszy puszkowaną
fasolę w
sosie pomidorowym sprowadzono z USA do Wielkiej Brytanii w 1886 roku. Wówczas była ona kosztowna zamorska nowinką i nie lada specjałem. Obecnie
fasola do tego stopnia zrosła się z kuchnia brytyjska, że stała się częścią tradycyjnego angielskiego śniadania. Je się ją zazwyczaj na tostach, lecznic nie stoi na przeszkodzie, byśmy podali ją jako dodatek do obiadu. Zapomnijcie też o sklepowej
fasoli w sosie pewnej firmy na literę "H"! Domowa
fasola jest o niebo lepsza, bardziej wyrazista w smaku i nie przesłodzona. Ten przepis zrobił na mnie ogromne wrażenie i wiem, że ja osobiście do gotowej
fasoli nie
wrócę już nigdy. Spróbujcie koniecznie! Przepis wg Steve's Cooking .
1 duża
cebula - obrana, posiekana4 plastry surowego
wędzonego boczku - pokrojone w kostkę2 duże ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane1 łyżka
miodu50 ml
octu winnego1 łyżka
sosu Worcester250 g passaty pomidorowej1 puszka
białej fasoli, odsączonej z zalewy2 łyżeczki
brązowego cukru (ew. białego)1/4 łyżeczki
chili lub
pieprzu cayenneświeżo zmielony
czarny pieprz i ew.
sól do smaku
olej do smażeniaNa niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę i
boczek, aż
cebula będzie szklista, a
boczek rumiany. Wowczas dodajemy
miód i
ocet. Smażymy, aż
ocet prawie całkowicie wyparuje. Następnie dodajemy
sos Worcester, mieszamy. Dodajemy passatę,
fasolę (odsączoną z zalewy),
cukier oraz
chili (ilość
chili - do smaku).Gotujemy na małym ogniu, az sos odparuje i potrawa zgęstnieje - do uzyskania pożądanej konsystencji, w zależności od tego, czy chcemy uzyskać rzadsze, czy gęściejsze danie.Pod koniec doprawiamy do smaku
pieprzem i ew.
solą.Podajemy na ciepło, np. na tostach.
Fasola pasuje również świetnie do
jajek sadzonych, jajecznicy, kiełbasek lub jako dodatek do obiadu Podana ze swiezym
pieczywem lub z
ziemniakami puree może stanowić samodzielny posiłek.