ßßß Cookit - przepis na Baked beans, czyli brytyjska fasola w sosie pomidorowym

Baked beans, czyli brytyjska fasola w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Wbrew swojej nazwie (" Baked Beans " czyli pieczona fasola), potrawy tej najczęściej obecnie wcale się nie piecze, choć taki jest właśnie jej rodowód, ponieważ niegdyś wypiekano fasolę w ceramicznych lub żelaznych kociołkach. Przypuszcza się, że być może pomysł na to danie został zaczerpnięty z francuskiego cassoulet a przepis przywieźli do stanów Zjednoczonych marynarze. Sam zaś sposób wypiekania fasoli, obecnie charakterystyczny dla stanu Maine, prawdopodobnie pochodzi od Indian ze szczepu Penobscot. Po raz pierwszy puszkowaną fasolę w sosie pomidorowym sprowadzono z USA do Wielkiej Brytanii w 1886 roku. Wówczas była ona kosztowna zamorska nowinką i nie lada specjałem. Obecnie fasola do tego stopnia zrosła się z kuchnia brytyjska, że stała się częścią tradycyjnego angielskiego śniadania. Je się ją zazwyczaj na tostach, lecznic nie stoi na przeszkodzie, byśmy podali ją jako dodatek do obiadu. Zapomnijcie też o sklepowej fasoli w sosie pewnej firmy na literę "H"! Domowa fasola jest o niebo lepsza, bardziej wyrazista w smaku i nie przesłodzona. Ten przepis zrobił na mnie ogromne wrażenie i wiem, że ja osobiście do gotowej fasoli nie wrócę już nigdy. Spróbujcie koniecznie! Przepis wg Steve's Cooking .
1 duża cebula - obrana, posiekana
4 plastry surowego wędzonego boczku - pokrojone w kostkę
2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 łyżka miodu
50 ml octu winnego
1 łyżka sosu Worcester
250 g passaty pomidorowej
1 puszka białej fasoli, odsączonej z zalewy
2 łyżeczki brązowego cukru (ew. białego)
1/4 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
świeżo zmielony czarny pieprz i ew. sól do smaku
olej do smażenia
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę i boczek, aż cebula będzie szklista, a boczek rumiany. Wowczas dodajemy miód i ocet. Smażymy, aż ocet prawie całkowicie wyparuje. Następnie dodajemy sos Worcester, mieszamy. Dodajemy passatę, fasolę (odsączoną z zalewy), cukier oraz chili (ilość chili - do smaku).
Gotujemy na małym ogniu, az sos odparuje i potrawa zgęstnieje - do uzyskania pożądanej konsystencji, w zależności od tego, czy chcemy uzyskać rzadsze, czy gęściejsze danie.
Pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą.
Podajemy na ciepło, np. na tostach. Fasola pasuje również świetnie do jajek sadzonych, jajecznicy, kiełbasek lub jako dodatek do obiadu Podana ze swiezym pieczywem lub z ziemniakami puree może stanowić samodzielny posiłek.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/05/Baked-beans-czyli-brytyjska-fasola-w-sosie.html