Wykonanie
Shakshouka to danie bardzo popularne w Maroku, Tunezji i Egipcie. W tych krajach z reguły
jada się je na na śniadanie - myślę jednak, że
jajka duszone w pikantnym
sosie pomidorowym będą też świetną propozycją na szybki obiad lub kolację. Tradycyjnie do tej potrawy nie dodaje się
pieczarek, więc w potrawie można je ominąć. Podawać z chrupiącym
pieczywem. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj.4
jajka,puszka
pomidorów,mała
papryka,
cebula,3 ząbki
czosnku,ok. 200 g
pieczarek,1/2 szklanki
wody lub
bulionu jarzynowego,kilka łyżek
natki pietruszki i/lub
kolendry,1/2 -3/4 łyżeczki kuminu,1/2 łyżeczki
słodkiej papryki,1/2 łyżeczki
kurkumy,
sól,
pieprz, ew.
chili (do smaku)Drobno posiekać
cebulę i
czosnek,
paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę, a
pieczarki w plasterki. Wszystko przesmażyć kilka minut na małej ilości
oliwy (
czosnek wrzucić pod koniec smażenia). Dodać
przyprawy, zamieszać. Wlać
pomidory wraz z zalewą i
wodę lub
bulion. Dusić około 20 minut, aż sos zgęstnieje (w trakcie można dolewać więcej płynu). Po koniec duszenia wyrównać wierzch sosu, łyżką zrobić cztery małe wgłębienia i wbić w nie
jajka. Zakryć naczynie i dusić całość, aż
jajka się zetną (
żółtko powinno być płynne). Gotowe danie posypać świeżymi
ziołami.