Wykonanie
Te burgery to jest hit! Są świetnym zamiennikiem dla fast fooda, a przede wszystkim są pełne składników, których nie znajdziecie w przydrożnej budce z z szybkim jedzeniem. :) Przypadną do gustu wszystkim, a zwłaszcza miłośnikom ostrych smaków, a to za sprawą
chilli.
Składniki:- 1,5 szklanki
kaszy jaglanej- łyżeczka
kurkumy- puszka
ciecierzycy- 1 duża
marchew-
cebula- 2 ząbki
czosnku- świeża
kolendra-
natka pietruszki- 1
jajko-
sól,
pieprz,-
papryka chilli w proszkuWykonanie:1.
Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 2,5 szklanki
wody z dodatkiem
soli i
kurkumy.2. Odsączamy
ciecierzycę i gnieciemy ją na jednolitą masę. Zadanie to wymaga trochę cierpliwości. :D3. Na najmniejszych tarki oczkach ścieramy
marchew.4.
Cebulę kroimy w małą kostkę, a następnie podsmażamy na
oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i startą marchwią - do miękkości.5. Siekamy garść świeżej
kolendry oraz
natkę pietruszki.6. Podsmażoną
cebulę,
czosnek i
marchew mieszamy z jeszcze ciepłą
kaszą jaglaną. Dodajemy
ciecierzycę,
kolendrę i
pietruszkę i ponownie mieszamy.7. Obficie przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką chilli (z tym ostatnim radzę uważać;))8. Dodajemy
jajko, aby cała masa trzymała się kupy. ;)9. Formujmy kotlety, które obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor.
Możecie podać w takiej formie, w jakiej ja to zrobiłem, czyli w postaci burgerów.Przepis pochodzi z tej strony .