Wykonanie
Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo smaczne, choć może niezbyt dietetyczne danie
rodem z kuchni hiszpańskiej -
ciecierzycę z chorizo. Jest to rodzaj przekąski, czyli popularnego tapas podawanego w Hiszpanii np. do
piwa. Chorizo to z kolei tradycyjna hiszpańska
kiełbaska, która pokochałam i w ostatnim czasie często przygotowuje potrawy z jej dodatkiem. Polecam te przekąskę, podobnie jak w Hiszpanii, świetnie sprawdzi się jako przegryzka do
piwa;)
Składniki :laska pikantnego chorizo (~150g)puszka
ciecierzycy (400g)1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
natki pietruszkiszczypta wędzonej
paprykisol,
pieprzPrzygotowanie :Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię, smażyć na niewielkim ogniu aż
kiełbaska lekko się przyrumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Dodać drobno posiekana
cebulę i
czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut do czasu aż
cebula zmięknie.
Ciecierzycę odsączyć i wrzucić na patelnię, delikatnie wymieszać, aby pokryła się tłuszczem wytopionym z chorizo i lekko podgrzała. Doprawić do smaku
sola i
pieprzem, wędzoną
papryka i dodać posiekana
natkę pietruszki. Podawać gorące.
Smacznego !