Wykonanie
W stolicy mojego regionu rozpoczyna sie dzis doroczny festyn Oktoberfest - Swieto bawarskich przysmakow i
piwa :) Potrwa 2 tygodnie- do 7 pazdziernika. Jak co roku postanowilam przygotowac cos typowo bawarskiego- tym razem padlo na Erdapfelkas- pyszna i bardzo nieskomplikowana w wykonaniu paste do smarowania
pieczywa. Serwuje sie ja oczywiscie z Maß Bier- kuflem
piwa o pojemnosc 1 l oraz z Bauernbrot-
chlebem zytnim na zakwasie. Paste te chetnie zjada sie rowniez w Austrii, gdzie
kartofle nazywaja sie Erdapfel, czyli doslownie
jablko z ziemi :)Na zdjeciu zobaczycie miseczke z flaga Bawarii w bialo-niebieska szachownice i z bawarskimi lwami, ktore sa w herbie regionu.
Skladniki na jedna miseczke:5 sredniej wielkosci ugotowanych poprzedniego dnia
kartofli (moga byc te co zostaly od obiadu ;) )5 lyzek kwasnej
smietany1
cebula1 zabek
czosnkusol,
pieprz, mielona
pparyka w proszku
Kartofle przepuscic przez praske lub utluc na gladko.
Cebule i
czosnek drobno posiekac.
kartofle wymieszac ze
smietana,
cebula i
czosnkiem. Doprawic do smaku sporav iloscia
papryki,
sola i
pieprzem.Przepis znaleziony na: www.chefkoch.dePrzepis dodaje do akcji: