Wykonanie
350 g boczniaka1
cebula2 ząbki
czosnku1/4
paprykisólpieprz200 ml
śmietany 22%
masło do smażenia
karkówka w plastrach
musztardasólpieprzKarkówkę zamarynować,
solą,
pieprzem i posmarować z obu stron
musztardą, odstawić w chłodne miejsce.Boczniaka pokroić w paseczki,
cebulę i
paprykę w kostkę.Na patelni rozgrzać
masło, przyrumienić
cebulkę i
czosnek, dodać boczniaka i
paprykę, smażyć aż odparują płyny, następnie podlać
wodą, ok 0,5 szkl , dodać
przyprawy i przykryć.Dusić ok 20 min. Na koniec dodać
śmietanę i pogotować jeszcze chwilę.
Karkówkę usmażyć na złoty kolor, można na patelni grillowej.Podać z ziemniaczkami z
wody.Do przybrania i posypania użyłam
bazylii i gałązki hyzopu.