Wykonanie
Karkówka , to wspaniały kawałek
mięsa , można z niej zrobić dosłownie wszystko . Jednym z lepszych pomysłów , a na pewno najprostszym jest po prostu uduszenie jej w sosie własnym . Uwierzcie , że tak przyrządzona , jest doskonałym posiłkiem na zimowe dni . Latem oczywiście polecam zdecydowanie lżejszą wersję z grilla ,ale jednak o tej
porze roku jest de best 😉
Składniki na 3-4 osoby :3-4 plastry
karkówki1 ząbek
czosnku1
cebulkasól ,
pieprz do smaku
Plastry
karkówki mocno przysmażamy na tłuszczu z obu stron , podlewamy 1 szklanką
wody , dodajemy
czosnek wyciśnięty przez praskę , pokrojoną drobniutko
cebulkę ,solimy i szczelnie przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu około 30 minut , w tym czasie sos powinien się zredukować ,
karkówką zmięknąć . Gotowe ,rewelacyjnie smakuje podana klasycznie z ziemniaczkami i
buraczkami ze słoika ..bajka 😉