Wykonanie
Nieustająca pogoń za nowymi potrawami zaowocowała tym razem , odkrywczą wersją
karkówy -ulubionego mięcha u nas w domu ( jak ,każde z pozostałych 😉 ) Pyszna i szybka potrawa, która zaskoczy smakiem ,a jednocześnie soczystością . Przygotowuje się sama w piekarniku , a my możemy w tym czasie sprawdzić co na fejsie lub przeczytać gazetkę 😉
Składniki na 2 osoby :2 grube plastry
karkówki ( około 2 -2,5 cm każdy )2
cebulki średniej wielkości2 czubate łyżki
majonezu1 łyżeczka
estragonu -suszonego1 ząbek
czosnkusól ,
pieprz do smaku
Karkówkę nacieramy
solą ,
pieprzem , i rozgniecionym ząbkiem
czosnku , układamy na blaszce do pieczenia .
Cebulkę drobno siekamy .
Karkówkę smarujemy grubo
majonezem , jedna łyżka na jeden plaster ,posypujemy
cebulką i raz jeszcze , ciapiemy , tak aby
cebulka zatonęła w
majonezie -bez stresu wszystko się wytopi podczas pieczenia i utworzy pyszny sosik .
Na koniec lekko solimy ,
pieprzymy i obficie posypujemy
estragonem . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C około 30 minut , aż wierzchnia warstwa będzie lekko przypieczona i smakowita . Podajemy z
brokułem z
wody lub inną delikatną, zdrową jarzynką 😉