Wykonanie
Po tych wszystkich wersjach grillowanych i pieczonych , ta jest naprawdę odmienna w smaku i zaskakująca . Pyszna , soczysta i miękka , dzięki majonezowi . Ma także doskonały smak , którego nadaje mu
cebulka i
pieprz..i chrupiącą
serową skórkę … Doskonała propozycja na obiad lub na przyjście gości . Zawsze to jakaś odmiana od grilla , a zimą prostsza do wykonania , nie zabiera dużo czasu , gdyż siedząc w piekarniku robi się sama 😉

Składniki na 3 osoby :3 grube plastry
karkówki ( takie po 1,5 cm )2 duże
cebule3 czubate łyżki
majonezu1 łyżeczka
czosnku granulowanego3 plastry
sera Radamer
sól ,
pieprz do smaku


Plastry
karkówki rozbijamy lekko tłuczkiem ( nie tak jak na kotlety , dużo łagodniej ) . Układamy na przesmarowanej
olejem blaszce do pieczenia , prószymy
solą ,
czosnkiem granulowanym ,
pieprzem . Na wierzchu każdego kawałka rozsmarowujemy grubą warstwę
majonezu ( jedna łyżka na jeden kawałek )
Cebulę kroimy w krążki i układamy grubo na karkówkach , dociskając do
majonezu , lekko solimy ( ta potrawa wpija
sól ) i przykrywamy plastrami
sera . Wkładamy do piekarnika i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 150 C , przez około 35-45 minut , aż
ser złapie złocisty kolor jak na zdjęciu . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim
karkówki , jeszcze 5 minut , nie otwierając go . Gotowe , do tego jakaś surówka lub
ogórek i obiadek jak marzenie .. 😉 Smak naprawdę zadziwiająco pyszny – polecam !
