ßßß Cookit - przepis na Karczek pieczony

Karczek pieczony

nazwa

Wykonanie

Taki karczek od zawsze gościł w moim domu. Nazywaliśmy go "czarne mięsko". Uwielbiałam i nadal lubię. Niestety u mnie w domu niektórym nie odpowiada czosnkowy posmak mięsa. A szkoda.
Składniki:
1 kg karkówki
czosnek
sól, pieprz
ew. czosnek granulowany
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Czosnek dzielimy na ząbki. Jeżeli są duże, można przekroić je na pół. W mięsie robimy nożem dziury, a w każdą wkładamy po ząbku czosnku. Tak naszpikowane mięso nacieramy przyprawami. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na dobę lub dwie. Następnie mięso pieczemy przez około godzinę w 170 stopniach.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Karczek-pieczony.html