Wykonanie
Po bardzo miłym poranku spędzonym w Ogrodzie Botanicznym wróciliśmy do domu głodni jak
wilki - więc obiad dziś konkretny :)
Karkówka na ostro; przygotowałam ją na patelni grillowej, podałam z ciągle jeszcze pysznymi, młodymi
ziemniakami - to był obiad trochę w wakacyjnym klimacie. Do
karkówki użyłam
ostrego sosu Kebab firmy Develey - zresztą często używam produktów tej firmy w sposób niestandardowy: sosy stają się marynatami,
musztardy składnikami
sosów czy zup,
majonezy są w bułkach lub ciastach :)



Składniki :4 kotlety z
karkówki1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki sosu Kebab (ostry) firmy Develeyodrobina
oliwysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte i osuszone kotlety lekko rozbijam i oprószam
solą i
pieprzem. Smaruję je dokładnie sosem Kebab, odstawiam na pół godziny do lodówki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wlewam odrobinę
oleju, smażę kotlety na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron, po czym zmniejszam płomień i układam na nich cieniutkie plasterki
cebuli. Podlewam odrobinę
wodą, przykrywam i duszę 10-12 minut. Następnie przewracam kotlety na drugą stronę, jeśli
woda wyparowała znów dolewam odrobinę, dodaję posiekany
czosnek i duszę kolejne 10 minut. Podaję z
ziemniakami i surówką.Przepis autorski.


