Wykonanie
Dzisiaj proponuję zdrową wersję burgerów. Dla mnie świetne na obiad, przekąskę. Idealnie doprawione, miekkie w środku. My zajadaliśmy z
sosem czosnkowym na bazie
jogurtu i
bułką grahamką ale równe dobrze można dożucić
sałatę,
cebulę,
pomidory i stworzyć mega burgera :) Mój mąż był zawiedziony, że w burgerach nie ma
mięsa - ech męższczyźni :) Przepis zmodyfikowałam, pochodzi ze strony deliciouseveryday.com
Składniki :1 szklanka
kaszy jaglanej1/2 łyżeczki
soli2 szklanki
wody1 duża
cebula drobno posiekana3 łyżki
oliwy2 łyżeczki mielonej
kurkumy1 łyzeczka mielonej
chilli2 łyżeczki mielonej
kolendry4 łyżeczki mielonego
kminkupęczek
natki pietruszki drobno posiekanysok z 1
limonki ( można zastapic
cytryną wtedy dodajemy soku z 1/4
cytryny )skórka starta z 1
limonki (
mona zastąpić
cytrynnową )2 łyżki
sosu sojowegosól,
pieprz2/3 szklanki
bułki tartej2
jaja1 szklanka
ciecierzycy z puszki
Kaszę jaglaną wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez 4-5 minuty lub do momentu aż stanie się złota. Dodajemy
wodę,
sól, zmniejszamy ognień i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut aż wchłonie całą
wodę i będzie miękka. Odtswaimy do ostudzenia. Miksujemy.W rondelku rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy
przyprawy :
kurkumę,
chilli,
kolendre,
kminek i
cebulę. Smażymy aż
cebula, zmnięknie, odstwiamy do przetygnięcia.Osobno miksujemy
ciecierzycę.Wszystkie składniki łączymy razem, ewentualnie doprawiamy
sola i
pieprzem. Miskę z masa wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ja pozostawiłam na noc.Nastepnie na patelni rozgrzewamy
oliwę. Z masy formujemy niewielkie burgery i smażymy na złoto z obu stron.Smacznego :)