ßßß
Składniki:100 g posiekanego szpinaku, rozmrożonego (ja podsmażyłam na patelni)400 g fasolki w puszce (odsączonej)1 mała cebula, posiekana2 ząbki czosnku1 mała papryka chilli, posiekana (nie dałam)1 łyżka oleju roślinnego50 g bułki tartej1 łyżeczka zmielonego kuminu1 łyżka posiekanej kolendry (dałam natkę pietruszki)sól, pieprzWykonanie:Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulkę i czosnek oraz chilli przez około 5 minut. Ze szpinaku wycisnąć nadmiar wody (ja wszystko odparowałam smażąc) i włożyć do miski.Fasolkę rozgnieść dokładnie, wymieszać ze szpinakiem, bułką, kuminem i kolendrą. Dodać cebulę i czosnek i dobrze wymieszać. Uformować 4 kotleciki. Smażyć na patelni grillowej, lub zwykłej (w tym przypadku na odrobinie oleju), można też grillować je na grillu (przy odpowiedniej pogodzie).Ainsley poleca podanie ich jako alternatywy dla hamburgera, w bułce, z pomidorem, ketchupem i sałatą.
/wydrukuj przepis/