Wykonanie

Naszła mnie ochota na kotlety. Do sklepu, jak zwykle, nie chciało mi się iść. Wykorzystałem więc
mrożony szpinak, ugotowałem kilka
ziemniaków w mundurkach i obiad z głowy :)
Otręby są bardzo zdrowe, więc warto się do nich przekonać.Do przygotowania kotletów potrzebujesz:- 300g
ziemniaków- 450g rozdrobnionego
mrożonego szpinaku- średniej wielkości
cebuli-
jajka- 2 ząbków
czosnku-
otrąb pszennych
-
bułki tartej-
soli,
pieprzu,
papryki-
natki pietruszki-
oleju do smażenia

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, gdy wystygną obierz i ugnieć.
Szpinak wrzuć na patelnie z odrobiną
oleju. Poczekaj aż
szpinak się rozmrozi a
woda zacznie odparowywać, dodaj dwa ząbki
czosnku. Trzymaj na ogniu aż
woda zupełnie odparuje, następnie ostudź. Zeszklij
cebulę i poczekaj aż wystygnie.
Szpinak,
cebulę i
ziemniaki umieść w misce, dodaj
jajko i zacznij wyrabiać masę. Dosyp pięć łyżek
otrąb i
bułkę tartą w takiej ilości, by wyrabiana masa dała się formować i nie kleiła do rąk. Dodaj
pietruszkę i
przyprawy do smaku. Uformuj kotlety i obtocz je w otrębach, obtrząśnij z ich nadmiaru i smaż aż panierka
zrobi się złotawo-brązowa.Smacznego!